Duka för musikalisk fest!

Välkommen på Värmlands svängigaste skiva! Varuhuset IKEA Karlstad fyller 5 år och bjuder på kalas den 30/8 – 2/9 2012. Det firar vi på Livet Hemma genom att visa festdukningen som är skapad för kalaset. Det blir en fest fylld av musik, dans och retrorätt 50-talsnostalgi.

Bjud in hela gänget och bilda en tillfällig orkester. Alla får testa ett nytt instrument under kalaset. De gamla LP-skivorna och lyktorna BORRBY sätter stilen. På brickan GROGGY står de färgglada glasen SKOJA och bringarna VÄNLIG som är fyllda med lemonad. På BIGARRÅ fat är det uppdukat med exotiska frukter, paraplyer och orkidéer så att gästerna kan skapa egna drinkar på 50-talsvis à la Hawaii. Aloha!

Madelin Downey är stylisten bakom den här svängiga festen. Dukningen är inspirerad av 50-talet och rockabillykulturen som är populärare än någonsin – från catwalken i Paris till de värmländska skogarna. Varför är det så?

– 50-talet var en positiv tid med mycket framtidstro. Design och inredning fick nya former och glada färger. Rock n’ roll och ungdomskultur växte fram. Jag tror att vi ständigt återvänder till den här tiden för att stilen har blivit klassisk och många kan tycka om den. Det finns rockabilly-entusiaster över hela Europa och subkulturen har kommit till Sverige för att stanna. Som stil i musik, mode och inredning, säger Madelin Downey.

Hur fixar man 50-talsstilen till dukningen?

– Leta efter klassiska mönster, glada färger, pasteller och runda former. Vi valde den prickiga vävplasten LIALOTTA som löpare på bordet ovan metervaran AINA som fungerar som duk. Glada färger i rött och gult och bleka pasteller känns 50-tal. Blanda dem gärna! Duka bordet med runda och oregelbundna former. Det svarta blomsterfatet BIGARRÅ andas 50-tal precis som den turkosa IKEA 365+ assietten och den mörkgrå IKEA 365+ tallriken. Typiska känns även CHARMIG bestick och serveringsskålarna MYCKET, de hjälper verkligen till att sätta stilen.

Vilka är dina bästa budgetknep för den här festen?

– Blommor! Det är effektfullt och ofta kostnadssnålt. Här har vi dekorerat med en rosa krysantemum på varje tallrik och blommor från trädgården i en kanna på bordet. Ett annat knep är godis istället för dyra bakverk. De flesta skiner upp när man har godisbuffé, det är en riktig barndomsdröm. Godis finns i så många fina färger och former. Ett tips är att färgsortera och lägga det i olika burkar. Här har vi även dukat fram marshmallows på pinnar som gästerna ska få grilla under kvällen. Det skapar förväntan redan innan gästerna har satt sig!

Retrorätt! Ett instrument blir en kul bordsplacering på en svängig skiva. Duka på mörkgrå 365+ tallrik som kostar 49 kr/st och ljusblå 365+ assiett som kostar 35 kr/st. Besticken CHARMIG, 24 delar för 279 kr, och den ljusblå servetten FANTASTISK, 50 stycken för 15 kr, har fått ett rött sidenband som passar 50-talstemat.

Lekdags! När gästerna ska lämna bordet och göra plats för dans är det trevligt att rulla fram en lekvagn med allt från skivspelare till amerikanska fotbollar från tiden. RÅSKOG rullbord kostar 499 kr och finns i de 50-talsdoftande färgerna turkos eller grått. 

Jenny Gromark Wennberg, Livet hemma redaktionen

Fotograf: Roland Persson

Stylist: Madelin Downey

IKEA Karlstad bjuder på Värmlands svängigaste skiva den 30/8 – 2/9 2012. Se hela programmet på IKEA.se/karlstad

Senaste inläggen