Duka för nordlig fest!

Världens nordligaste varuhus IKEA Haparanda Tornio fyller 5 år. Det firar vi på Livet hemma genom att visa festdukningen som är skapad för kalaset. Det blir en rustik och lantligt inspirerad fest!

Naturliga material sätter stilen. Istället för blommor – dekorera med kvistar, bär och kottar. Bordsplaceringen är skriven med krita direkt på borden som är målade med svart griffelfärg. Enkla kökshanddukar blir trevliga servetter och glas ur serien POKAL ger en rustik känsla. Stolarna JOKKMOKK har fått textilband som matchar dukningen. Stolarna IVAR i furu har fått svarta grafiska toppar med hjälp av en gnutta färg. 

Synnöve Mork, stylisten bakom dukningen, berättar om varför vi just nu dras till den rustika stilen:

– Det har med oron i världen att göra. Stilen är trygg, lugn och trivsam. Vi längtar efter det som är hemtrevligt, säger Synnöve Mork.

Mysfaktor får du med hjälp av plädar och skinn, t ex LUDDE i vitt för 229 kr. JOKKMOKK bord och fyra stolar kostar 699 kr.

Hur kan jag själv inspireras och fixa den rustika stilen?

– Använd kuddar, filtar och plädar – det mjuka! Textilen gör att det känns ombonat och ger en avspänd känsla. Det känns extra angeläget nu på hösten när det börjar bli kallt. Fällar är en stor trend som passar stilen. Det är härligt att sitta på eller ha fötterna på en fäll! 

Har du några andra bra budgetknep för att skapa en sådan här fest?

– Gå ut och titta i naturen. Ta en skogspromenad och plocka nedfallna grenar, blad och strån. Utnyttja det naturliga och titta på det du redan har. En gammal bunke eller vas ter sig annorlunda om du fyller den med kottar. Det känns i hela kroppen när någon har lagt ner tid och arbete på en dukning och man sätter sig till bords. Man blir alldeles varm. Och då handlar det inte om att saker och ting måste kosta så mycket.

Hugg in! Skriv med krita direkt på bordet eller på en träbit som du har målat med griffelfärg. Det blir en finfin bordsplacering. POKAL vinglas är ett fynd för 9 kr styck.

Besticken RUSTIK i 24 delar kostar 329 kr och servisen FÄRGRIK i 18 delar 299 kr.

Klä upp stolen! Ge stolarna runt bordet en festlig outfit med hjälp av textila band som du flätar runt stolsryggarna. 

Jenny Gromark Wennberg, Livet hemma redaktionen

IKEA Haparanda Tornio bjuder på Världens nordligaste fest 23-27 november 2011. Se hela programmet på ikea.se/haparanda

Foto: Per Ranung

Stylist: Synnöve Mork 

Senaste inläggen