Duka för fest ombord!

Länge leve festkusten! Varuhuset IKEA Kållered fyller 40 år. Det firar vi på Livet Hemma genom att visa festdukningen som är skapad för kalaset. För nu går startskottet för sommarens alla festligheter!

IKEA Kållered bjuder på kalas 3-6 maj 2012. Se hela programmet på IKEA.se/kallered

Välkommen ombord. Denna festdukning kan lika gärna dukas upp på verandan, balkongen eller i köket hemma hos dig!

Metervarorna SOFIA och BERTA för 69 kr/m samt ELLY kökshandduk sätter den marina stilen som flaggspel och löpare på BJURSTA matbord. Den nautiska känslan förstärks med detaljer av rep. Flaggspelet gör du enkelt genom att klippa ut vimplar och några fyrkantiga flaggor av metervara och limma fast på ett rep. Så får du en känsla av signalflaggor över bordet!

– Det är bra att hålla sig till ett färg- och formtema som man framhäver när man vill skapa en viss stil. Och du får liv i dukningen genom att blanda olika serviser. Det ger mycket effekt, säger Madelin Downey, stylist bakom dukningen och expert på bröllopsfester.

Hon berättar att många internationella bröllop har just marint tema. Det är vanligt att man fångar upp ett intresse eller en plats i dukningen och dekoren.

– Lägg till båtrekvisita om du vill utveckla dekoren på din fest. Kompass och sjökort kan bli dekorativa inslag i dukningen. Befolka med spår från ett nautiskt liv. Det kan vara fotografier på sjömän, en kaptenshatt, nät eller flaskpost på bordet. Blir garanterat roliga samtalsämnen!

Snöra stolen! BÖRJE stol för 379 kr har målats i en klarblå kulör för att matcha stilen. Repet är vävt runt pinnarna i ryggen. På en ditsatt båtkrok hänger en extra skaldjursservett, sydd av en ELLY kökshandduk, 19 kr för 4 stycken. En handduk räcker till fyra servetter.

Personlig dekor! Egna etiketter gör kalaset festligare. Skriv ut från datorn eller handtexta egna. Använd flaskan KORKEN för 19 kr och pimpa SVALKA glas med en bit rep som du tvinnar och limmar fast. Vasen BLOMMIG för 179 kr fungerar fint som ishink.

Och vad ska man tänka på för att få till en riktigt lyckad fest?

– Tänk på att folk ska sitta länge. Bordet ska kännas inbjudande! Duka så att gästerna ser att det blir både förrätt, efterrätt och kanske avec. Maten ser godare ut när den får sällskap, lägg till grönsaker, blommor och kryddor. Att själv få klippa dill, skala räkor och rosta bröd vid bordet gör mycket för uppsluppenheten. Bordsplacering är ett bekvämt och roligt sätt att få nya bekantskaper. Och kläm gärna ihop folk vid ett bord, det skapar gemensamhetskänsla, säger Madelin Downey.

Jenny Gromark Wennberg, Livet hemma redaktionen

Fotograf: Roland Persson

Stylist: Madelin Downey

Senaste inläggen