DIY Shibori

Nu när sommaren är i antågande passar det riktigt bra och testa att Shiborifärga sina textilier. Vad är Shibori då? Jo, det är ett traditionellt japanskt hantverks- och formbegrepp. Och ordet Shibori står för att vika, pressa och dra åt. Det vill säga att man gör något av dessa saker och lägger sedan tyget i färgbad. Och plötsligt uppstår de allra vackraste mönstren.

Så varför inte färga ett stort överkast till sängen? Här har jag använt mig av ett vitt ALINA överkast, 449 kr, som jag vikt ihop likt en spiral till en stor kvadrat. På ovan- och översidan har jag lagt stora 40*40 träplattor och hållt allt på plats med stora tvingar. Därefter färgat med textilfärg.

Helena Nord, Mormorsglamour för IKEA Livet Hemma

ikea_DIY_shibori_inspiration_1

Sängen är bäddad med överkastet ALINA 449 kr, och de fina påslakanen LINBLOMMA 499 kr, i naturfärg. Som även tas upp i mattan LOHALS 995 kr, och i rockringen LATTJO 199 kr/ set om två. På nattduksbordet står arbetslampan SVIRVEL 249 kr. De skira gardinerna är VIVAN 99 kr/1 par.

ikea_DIY_shibori_inspiration_2

När du färgar tyg och textilier med Shibori så behöver du lite saker innan du sätter igång. Och mitt tips är att först testa på lite mindre tyg, innan du testar de stora projekten. Här har jag testfärgat med tyget DITTE 29 kr/meter. Du behöver även saker att göra mönstren med och då passar gemen KÄNNETECKEN 19 kr/4 st perfekt. Du kan även använda dig av klädnypor, gummisnoddar och kartongbitar i olika former. Ja, här är det bara fantasin som sätter gränser. Andra saker som kan vara bra att ha vid färgningen är något att färga i. Som här har jag använt SENIOR stekgryta 399 kr. Något att röra runt färgen med är också bra, såsom RÖRT gaffel 19 kr, och RÖRT sked 19 kr.

ikea_DIY_shibori_inspiration_3

Nu kommer vi till det roliga! Att vika, linda eller knyta olika mönster i tyget DITTE 29 kr/meter med KÄNNETECKEN gem 19 kr/4 st, gummisnoddar, kartong eller snöre. Ett tips är att innan du viker och färgar tyget, se till att blöta det ordentligt. Då kommer du få ett tydligare mönster.

Lycka till nu och ha så roligt!

Foto: Helena Nord

Senaste inläggen