DIY sänggavel med förvaring

Oj, vad vi älskar att få känna oss händiga. Ännu hellre när resultatet känns platsbyggt fast det är den allra enklaste lösningen. Här har vi byggt en sänggavel med förvaring med hjälp av tavelhyllorna MOSSLANDA.

Vårt grå sovrum fick en monokrom, maskulin karaktär med sängkläder ton-i-ton med snickerier och väggar. Överkanten på gaveln fungerar som en fin avlastningsyta.

Pella Hedeby, Livet Hemma redaktionen

ikea_diy_sanggavel_med_forvaring_inspiration_1

Våra favoriter är de nya mjuka ÄNGSLILJA påslakan med 1 örngott 199 kr, gärna mixat i vitt och grått. SNARUM madrass och bäddmadrass 2 445 kr, SÖMNIG dra-på-lakan 149 kr. Som sänglampa använder i ANTIFONI arbetslampa 349 kr för en riktbar läsbelysning. FISKBO ram 15 kr och FISKBO ram 29 kr. IKEA 365+ karaff med tillhörande kork 59 kr, IKEA 365+ glas 29 kr/6st.

ikea_diy_sanggavel_med_forvaring_inspiration_2_2

Till vår enkla DIY sänggavel använde vi MOSSLANDA tavelhyllor 39 kr/st och MOSSLANDA tavelhyllor 79 kr/st som vi monterade på en MDF skiva som vi målade i en grå nyans som väggen. För att fästa gaveln i väggen drar du enklast in en skruv i listen på den översta tavelhyllan och duttar i lite spackel och färg för en dold infästning. FISKBO ram 15 kr och FISKBO ram 29 kr.

Så här gjorde vi:

Gavelns mått anpassades efter en resårmadrass i bredd 160 cm. Finast blir det om gaveln sticker ut lite på varje sida om sängen för ett mer generöst intryck. Vi använda MOSSLANDA tavelhyllor i längderna 115 cm och 55 cm. Tillsammans blir längden 170cm, ett perfekt mått för vår säng. Den 115 cm långa listen fungerar alldeles utmärkt till 90 och 105-sängar och det går ju självklart att kapa listerna för övriga mått.

Höjden på gaveln bestämmer du själv efter tycke och smak och vilken höjd du har på sängens ben. Vi valde att göra gaveln 90 cm hög och lät såga till en 19mm MDF i bygghandeln i måtten 170cm x 90cm. På den skivan skruvade vi sedan fast 2 av tavellisterna (115 + 55cm) så att de låg kant i kant med skivans överkant. Notera att den översta listen monteras upp och ner för att skapa en slät hylla upptill på gaveln. Därefter mättade vi ut ett lämpligt avstånd för att rymma böcker och högre magasin och monterade 2 nivåer av tavelhyllor längre ner på skivan. Väljer du en högre gavel kan du komplettera med ytterligare hyllplan. Ett lämpligt höjdmässigt mellanrum mellan tavellisterna kan vara ca 35 – 40 cm för att rymma magasin. Vi monterade inga tavelhyllor längst ner på skivan för att låta gaveln gå fri från sockeln.

Efter att tavellisterna är monterade spacklar man skarvar med snickerispackel för att få en mer genuin känsla när hyllan är målad. Slipa hyllan med fint sandpapper och måla därefter i önskad nyans med en fin filtroller för en slät yta. Vi valde en snickerifärg i samma nyans som väggen för ett harmoniskt uttryck och en platsbyggd känsla. Du behöver ofta måla hyllan 2-3 strykningar beroende på val av färg. När färgen har torkat är det bara att vända tavelhyllorna så att de lutar in mot väggen. Har du en tung säng till en lägre gavel så räcker det med att placera sängen som motvikt intill gaveln. I annat fall kan du behöva dra fast någon skruv från tavellisternas framkant in i väggen. Skråa in skruven under översta hyllplanet och måla i med färg så syns inte infästningen. Klart!

Inköpslista till detta DIY:

3st MOSSLANDA tavelhyllor längd 55cm
3st MOSSLANDA tavelhyllor längd 115cm
1st MDF skiva (vi använde 19mm) i mått 90x170cm
Skruvar anpassade efter tjocklek på lister/skiva
Snickerispackel
Slippapper + ev slipkloss
Snickerifärg i önskad kulör
Slät filtroller och pensel för att komma åt på listerna

Lycka till!

Fotograf Ragnar Ómarsson

Senaste inläggen