DIY – Pallar du, pallar jag!

Arvegods är bland det finaste jag vet. Och oavsett pryl, pjäs eller lump så finns alltid flera förhöjningsknep att ta till. Ett är att patinera ännu mera!

Och har man bara nya grejer hemma, kan man ordna med patinan själv. Pallar av trä är särskilt behändigt att jobba med. Det gör ingenting om du råkar rispa eller måla fel. Ett annat enkelt och populärt DIY-knep är att klä in pallen med tyg eller garn för ett mjukt och skönt resultat. Lycka till!

Maria L, Livet Hemma redaktionen

En pall för varje smak. Eftersom smaken är som baken! FROSTA Pall i björkplywood 69 kr.

Så här gör du själv fina patinerade pallar: 

1. Börja med att slipa hela pallen noga. Måla sedan med en grundfärg över hela pallen, dra med penseln i samma riktning som träfiberna.

2. När grundfärgen har torkat är det dags att slipa pallens kanter och hörnor för att få fram den naturligt slitna looken. Gnugga och rispa med sandpapper, en kniv, stålborste eller något annat vasst så att du får fram träet ordentligt. 

3. Nu gäller det att välja en färg som kontrasterar den du grundmålade med, du kan också välja en färg i samma ton, färgvalet är helt upp till dig! Det går utmärkt att måla de ställen du redan slipat.

4. Slutligen när färgen torkat är det dags att slipa de ställen du vill ska se slitna ut. Torka av pallen och som en finish kan du även lacka pallen med en matt lack för att få fram en naturlig yta.

Lycka till! 

Garnpall eller flätad dyna?

Skriv roliga budskap eller visdomsord på pallarna. Här tyckte vi det var kul med en 1:a.

Garnlindad pall:

Bygg först upp sitsen med lite vadd till önskad höjd. Vira därefter gar- net (Det går åt ungefär två stora nystan på 100 g) runt, runt tills det är tillräckligt tjockt.

Flätat dyna:

Den här fina dynan har vi gjort genom att sy långa korvar utav AINA tyg. Sen har vi stoppat dom med vadd och därefter satt ihop till en fläta, virat ihop den och sytt fast ändarna.

Senaste inläggen