DIY loose-fit sänggavel

Det behöver inte vara så avancerat att få till den där lediga loose-fit känslan. Här har vi använt oss av SKÅRER/BORÖY huvudgavel, och sytt ett överdrag av linnetyget AINA som finns i flera fina färger. Ett både enkelt och billigt sätt att förändra, och sätta sin egen prägel på sovrummet.

Aldrig har väl sänggaveln varit mer populär, alla vill ha den! En trendig look är en loose-fit linnegavel, som perfekt matchar en avslappnad bäddning i naturligt linne. För att få en levande textur på AINA tyget tvättade vi och torktumlade det först, då är man också säker på att linnetyget inte krymper efteråt.

Gör så här:
Första steget är att mäta bredden, djupet och längden på den gavel man vill klä in. I detta fall sydde vi överdraget till en 120 cm gavel, och mätte 150 cm på bredden, och vek det sedan dubbelt på längden, till 130 cm, nåla gärna för att få tyget jämnt och rakt. Klipp av lösa trådar, och sicksacka sedan kanterna. Sy ihop kortsidorna med 1.5 cm sömnsmån. Innan du vänder på överdraget, stryk sömnsmånen och klipp bort hörnen för att få snygga “öron”, men akta så att du inte klipper för nära sömmen. Nu är det bara en söm kvar, den som ger själva karaktären åt överdraget, flärpen på sidorna! Eftersom den sömmen är synlig är ett tips att ställa in ett längre avstånd mellan stygnen, då är det lättare att få sömmen att se rak och snygg ut.

Anna Lenskog Belfrage, Livet Hemma redaktionen

SKÅRER/BORÖY huvudgavel 1 000 kr, 120 cm, mörkbeige, här med DIY sytt överdrag av AINA metervara 89 kr/m, vit, PUDERVIVA påslakan 1 örngott 499 kr, vit, 100% lin, PUDERVIVA örngott 99 kr, mörkgrå, 100% lin, JOFRID pläd 399 kr, mörk gråblå, 80% bomull, 20% lin, GLADOM brickbord 149 kr, vit, stål, Nytt! OMTÄNKSAM vas 39 kr.

SKÅRER/BORÖY huvudgavel 1 000 kr, 120 cm, mörkbeige, här med DIY sytt överdrag av AINA metervara 89 kr/m, gråblå, PUDERVIVA påslakan 1 örngott 499 kr, vit, 100% lin, PUDERVIVA örngott 99 kr, mörkgrå, 100% lin, VÅRELD överkast 249 kr, mörkgrå, 100% bomull, GLADOM brickbord 149 kr, vit, stål, RIGGAD LED arbetslampa 699 kr, med trådlös laddning.

Miriam i sytagen, AINA metervara 89 kr/m, finns i vit, natur, grå, gråblå och mörkblå.

AINA metervara 89 kr/m, vit och gråblå, Nytt! SAMMANHANG låda med lock 69 kr/ set om 2, vit, stål.

Stylist: Anna Lenskog Belfrage
Stylistassistent: Miriam Walfridsson
Fotograf: Alicia Sjöström

 

Senaste inläggen