DIY IVAR vikskärm

Följ rottingtrenden och gör en dekorativ och praktisk vikskärm av IVAR gavlar.

En av årets starkast lysande trendmaterial är rottingen som återkommer i såväl uppdateringar av klassiska väskor som möbler. Vi ser bl.a. fina exempel i IKEA STOCKHOLM 2017 där rottingen kommer igen i skåp och på soffbord. Den ljusa rottingen känns tidlöst klassisk och blir ett härligt sommarfräscht inslag i kombination med ljusa träslag.

Så gjorde vi vår IVAR vikskärm:

Inköpslista:
3 st IVAR gavlar 50×179 cm
Rottingväv på rulle, finns hos välsorterade pyssel- och hobbybutiker
6 st små gångjärn i mässing från bygghandeln
Smal kvartsstav i furu
Små nubb till montering av kvartsstaven (vi använde limpistol för snabbare montering)

Du behöver:
Sax, skruvmejsel/skruvdragare, häftpistol, japansåg eller annan liten såg, limpistol (eller hammare och nubb)

Gör så här:
Klipp till rottingen i lagom bredd och längd så att den kan spännas mellan den översta och nedersta ribban på gaveln. Fäst med häftpistol på ribborna på vad som blir ”baksidan” på skärmen. Man kan även köpa furulister i samma bredd och montera på för att dölja klammer och göra skärmen vändbar och 2-sidig.

Kapa till kvartsstaven för att montera som kantlist mellan ribborna. Notera att avstånden mellan ribborna har olika avstånd så att du kapar till i rätt mått. Montera kvartsstaven med limpistol eller spika fast med små nubb. Därefter kan du häfta fast rottingen på från baksidan på kvartstaven för att göra rottingväven så slät som möjligt. Montera även kvartsstaven på baksidan för en vändbar skärm.

Vänd gavlarna så att de längre ”benen” står nedåt och montera ihop med gångjärn. Lämpligast med 3 gångjärn då vi valde nätta små modeller för ett lätt uttryck. Montera gångjärnen på ”baksidan” mellan 2 skärmar och på ”framsidan” mellan de sista så att skärmen kan stå i sick-sack. Klart!

Bonustips! De fina små beslagen till väggförvaringslösningen SKÅDIS passar fint att hänga i rottingen så att skärmen även kan fungera som anslagstavla och hängare.

Pella Hedeby, Livet Hemma redaktionen

Skärma av eller ge ett hörn i rummet en fin inramning med vikskärm i rotting. IVAR gavel 125 kr/st, LISABO skrivbord 1 295 kr, FROSTA pall 99 kr, Nytt! HEKTAR arbetslampa med trådlös laddning 599 kr, Nytt! OFANTLIGT mugg 39 kr, Nytt! SKÅDIS klämma 30 kr/2 st och SKÅDIS krok 30 kr/5 st.

Bygg rottingskärmen med IVAR gavel 125 kr/st. LISABO skrivbord 1 295 kr, Nytt! HEKTAR arbetslampa med trådlös laddning 599 kr, Nytt! OFANTLIGT mugg 39 kr. Med smarta klämmor och krokar får skärmen en dubbel och dekorativ funktion som anslagstavla för inspirationsbilder och förvaring för småsaker. Nytt! SKÅDIS klämma 30 kr/2 st och SKÅDIS krok 30 kr/5 st.

Till vår skärm köpte vi rottingväv på rulle som vi klippte till i rätt mått. Skärmarna monterades ihop med nätta gångjärn i mässing för ett enkelt, elegant uttryck och kvartsstaven i furu kapades till och monterades på sidorna för att fästa och dölja kanten på rottingen. Beslagen i den nya serien SKÅDIS gav skärmen en extra funktion. Nytt! SKÅDIS klämma 30 kr/2 st och SKÅDIS krok 30 kr/5 st, Nytt! MÄRKBART sax 29 kr/2 st.

Vi utser rottingen till årets trendmaterial och inreder gärna somrigt, ljust och fräscht med en naturlig touch. Nytt! STOCKHOLM 2017 soffbord i ask rotting 899 kr, Nytt! OFANTLIGT skål 49 kr, FLÅDIS korg 99 kr, Nytt! SKÅDIS klämma 30 kr/2 st och SKÅDIS krok 30 kr/5 st.

Stylistassistent: Alicia Sjöström
Fotograf: Ragnar Ómarsson

Senaste inläggen