Det lilla svarta

Är du nybörjarbagare är det praktiskt att baka bröd i formar. Brödet flyter inte ut och det blir snyggt. Annika Ingemarsson, matbloggaren bakom Smaskens.nu, ger dig som vill börja baka ett enkelt recept på tjusig svart bikarbonatlimpa.

— Ska du baka, köp en kraftigare elvisp med degkrokar som håller länge. Sen är det inte så dumt med en liten form, i synnerhet om du ska baka det svarta brödet, säger Annika Ingemarsson.

Här har Annika bakat i brödformarna BULLAR från IKEA som ger ett litet, men bredare och högre bröd. Hon ger nybörjarbagaren rådet att följa receptet till punkt och pricka, och att inte ta för mycket mjöl som gör brödet kompakt.

— Använd gärna en köksvåg, för när du väger mjöl får du exakt rätt mängd. En deciliter vetemjöl väger 60 gram, säger Annika.

Det lilla svarta passar till frukost, kvällsmat och högtider som påsk och jul. Annika äter det helst med smör, ugnsbakad leverpastej och ättiksgurka. Varsågod!

Det svarta brödet
Recept: Annika Ingemarsson

Sätt ugnen på 200 grader. Blanda sedan följande ingredienser i en rymlig bunke:

7 dl vetemjöl
3 dl rågmjöl
2 dl pumpakärnor
1 dl krossade linfrön
1 dl krossat bovete
1 tsk salt
4 tsk bikarbonat
Rör sedan ned:
0,5 dl kallpressad rapsolja
2 dl mörk sirap
1 liter filmjölk

Häll den kletiga degen i två smorda bakformar. Grädda dem längst ned i ugnen på 200 grader i en timma. Låt bröden svalna innan du tar ut dem ur formarna. Brödet smakar godast dagen efter det bakats.

Baka Smaskens frukostbullar

Foto: Nina Broberg

2a-smaskens_02092b-smaskens_0296

Senaste inläggen