Designerporträtt: Synnöve Mork

Synnöve Mork är inredningstylist och designer, som gjort många uppdrag för IKEA. Hon utbildade sig tidigt på Nyckelviksskolan i Stockholm och studerade vid Konstfack i ytterligare fem år. Nu är hon aktuell med textilkollektionen BJÖRNLOKA.

Synnöve Mork är uppvuxen i en reklam- och grafisk form-familj, så det var där det startade. Hennes mamma är grafisk formgivare och pappa reklammakare. De möttes på slöjdföreningen i Göteborg. När hon var yngre visste Synnöve att hon skulle bli balettdansös eller fotograf. Men så fick hon barn tidigt och efter det bestämde hon sig för att gå en annan väg.

Vilken utbildning gick du på Konstfack?

– På textil. Det var där jag fick all materialkännedom och kunde utmejsla vad jag var intresserad av. På 80-talet skulle man helst vara konstnär, men jag har alltid stått fast vid att jag ville hålla på med design eller formgivning. Det visste jag liksom från början.

Intresset för form har du fått från din familj. Hur kommer det sig att du kom in i inredningsvärlden?

– Mamma är super-estet. Hon jobbade med inredning när hon var ung. När jag gick ut Konstfack ringde jag upp Femina som gjorde de vackraste inredningsreportagen. Av ett sammanträffande bodde kvinnan som var chefredaktör, en sträng dam, i Enskede – precis som jag! Jag fick komma in på ett provjobb och på den vägen var det.

– Det utvecklades till att jag fick göra utställningar på textilmässan och pressvisningar för både IKEA och KF. Sen kontaktades jag av ELLE som jag jobbat mycket med. Som pressrepresentant för ELLE åkte man på många pressvisningar, bl a ner till Älmhult och IKEA. Man lär känna folk och tillslut fick jag erbjudandet om att börja designa mönster för IKEA, som jag arbetar väldigt mycket med just nu.

Den nya textilserien BJÖRNLOKA – berätta mer om den!

– Jag parades ihop med en grafisk formgivare, HC Erikson. HC och jag kände inte varandra sen tidigare, men jag har alltid köpt hans böcker och gått på hans utställningar, jag beundrar honom. Det blev ett jätteroligt samarbete!

– Uppdraget var ”rustika textilier”. En stil som IKEA inte har haft tidigare, det moderna lantliga, som skulle ta vara på våra rötter. HC är visserligen väldigt intresserad av textil men är mer inriktad åt det grafiska hållet, så han tecknade och gjorde den mönstriga biten. Jag gick mer på relationen mellan ränder och materialen på stickat.

Hur gick det till när du tog fram mönstren i påslakanseten?

– Här jobbade jag med skalor. Jag drog upp en annars så ganska traditionell bolsterrand till att bli något mer nutida. Jag och HC pratade såklart om huruvida mönstren passade in i kombinationen med de andra i kollektionen. Det är ofta kombinationen som kan göra helheten. Påslakanen ska fungera tillsammans med de andra textilierna, som är mer mönstertalande – så blir det en vacker helhet. Och det är så jag jobbar ofta. Jag gör inte enstaka solitärer, utan jag gör kollektioner.

BJÖRNLOKA påslakanset 149 kr, design Synnöve Mork.

Synnöve Mork, inredningsstylist, designer och formgivare.

 

Johanna R, Livet Hemma-redaktionen

Senaste inläggen