Designerporträtt: Hagberg

Knut Hagberg och Marianne Hagberg började sin gemensamma designresa 1973 då de utbildade sig till inrednings- och möbelarkitekter i Köpenhamn och startade eget. Men en dag dök det upp en rolig annons i tidningen, IKEA sökte ”dekochefer för Europa”.

Efter sex månaders anställning fick syskonparet ett erbjudande om att bli designers. Idag har de jobbat för IKEA i 33 år och utgör en stor del av vår designhistoria.

Varför har ni blivit kvar så länge?

– För det är så jäkla roligt! Det är människorna, det är mötena. Vi jobbar ju för de många människorna. Och sen är det ett otroligt skönt arbetsklimat.

När Knut och Marianne besökte Älmhult för första gången hade IKEA bara 23 varuhus runt om i världen.

– Det har varit en himla fin och otrolig resa. Du kan ju tänka dig hur litet det var då, säger Marianne.

Hur går det till när ni designar en produkt för IKEA?

– Först får man ett uppdrag, och det utgår ofta från ett behov, en specifik funktion eller ett material. Vi skissar ihop något tillsammans och sen gör vi en skalritning och modell på det.

– All formgivning på IKEA är teamwork där man tillsammans arbetar med bland annat form, funktion, konstruktion och materialval. Vi börjar alltid med en funktion.

Gör de platta paketen att det kan det bli konflikter mellan funktion och form?

– Nej, det är en utmaning! Går funktionen bra ihop med materialvalet så blir det väldigt bra grejer. Det finns egentligen inga genvägar för en bra produkt utan allting måste vara genomtänkt, menar Marianne.

Miljöaspekten ligger designerna varmt om hjärtat, bland annat när det gäller de platta paketen. Det viktigt att tänka på att inte skeppa runt luft i världen och därför optimerar man allt material och vill undvika onödigt spill.

Serien ÄPPLARÖ i design av Knut och Marianne Hagberg har fått en ny mörkbrun ytbehandling. Det slitstarka och vackra akaciaträet är behandlat med ett extra tjockt lager lasyr för att öka hållbarheten. Precis som allt trä i våra IKEA produkter uppfyller akacian i ÄPPLARÖ våra krav på ansvarsfullt skogsbruk.

Ta vara på de mindre utrymmena. I ÄPPLARÖ bänk stuvar du smidigt undan dina trädgårdsredskap och stolsdynor. Förvara på höjden med ÄPPLARÖ väggpanel och hylla!

Knut och Marianne har formgett alltifrån HEMNES byråer till FÖRSIKTIG barnpall. Barnmöbelserien PUZZEL som de gjorde på 80-talet har blivit en av deras favoriter.

– På den tiden så var barnmöbler ofta förkrympta vuxenmöbler. Vi ville skapa något som utgick ifrån barnens värld. PUZZEL skulle bli små roliga krabater med god funktion som barnen skulle vara tilltalade av. Det skulle inte vara några vassa hörn, inte något som skulle kunna gå sönder, så det blev metallben med stora runda knoppar som inte ramlade av och plastsitsar i roliga färger.

Vilken produkt tror ni blivit mest poppis bland kunderna genom åren?

– Det är nog DOKUMENT. Den gjorde vi i början på karriären. Vi var bland de första designerna från IKEA som åkte till Kina, 1981-82. Då åkte vi med produktutvecklare och inköpare och hittade en liten företagare som bara tillverkade högtalarskydd. ”Men herregud, detta material är ju underbart, men vad gör vi med det!?”. Svaret blev skrivbordsutensiler.

– När du har prylar på skrivbordet vill du se precis vad du har, men du vill inte ha det synligt. Och detta materialet är öppet samtidigt som det är stängt. Det är ett typiskt exempel på god funktion – det lever länge.

Slutligen, finns det någon drömprodukt att designa?

– Den är inte gjord än, svarar syskonparet samstämmigt.

– De roligaste projekten är de där man kan jobba med nya tekniker och material och blanda in goda funktioner. Det är det som är drömmen i varje projekt, att kunna blanda in en ny teknik eller funktion. Någonting som gör att man flyttar fram positionerna och kan göra det tillgängligt för de många människorna.

– Vi var med om utvecklingen med LED och det var ett drömprojekt att kunna genomföra god belysning med den nya tekniken.

Knut och Marianne har bland annat designat nyheterna VÄSTER och KLOR.

– Det kan även vara att man arbetar med trä på ett annat sätt. Det gör vi en hel del. Det kommer säkert jättespännande grejer i framtiden! 

 

Johanna R, Livet Hemma-redaktionen

Senaste inläggen