AVSIKTLIG – 10, 9, 8, 7…

I ett nära och inspirerande samarbete mellan det ikoniska designkollektivet 10-gruppen och IKEA kommer nu en sprakande fusion av de klassiska, på sin tid rebelliska mönstren, och ny spännande mönsterglädje.

Under åren har IKEA och 10-gruppen jobbat tillsammans i olika konstellationer och i en mängd olika projekt, det har påverkat uttrycket i textilsortimentet och det sätt IKEA jobbar med färger och mönster. I AVSIKTLIG kollektion ingår fyra klassiska 10-gruppen mönster samt nya mönster av fem av 10-gruppens originalmedlemmar. Tom Hedqvist, en av grundarna till 10-gruppen har även bjudit in tre unga IKEA formgivare: Iina Vuorivirta, Ida Pettersson och Hanna Dalrot, samt två externa formgivare: Kristina Abelli Elander och Anders Wenngren. Resultatet är en lekfull kollektion som avspeglar designkollektivets långa och brokiga historia – men också sträcker ut långa tentakler mot framtiden!

Den 5 maj kan du ta del av AVSIKTLIG tillfällig kollektion.

Anna Lenskog Belfrage, Livet Hemma redaktionen

10-gruppen representerar det allra bästa av den skandinaviska designhistorien – demokratiska ideal, estetisk innovation och en oslagbar känsla för material. Deras formspråk har inte åldrats ett dugg; den är lika ungdomlig, radikal och djärv i dag som den var på 1970-talet, säger Marcus Engman, designchef IKEA.

Ett av 10-gruppens kännetecken var att de alltid lanserade sina kollektioner med en affisch. AVSIKTLIG gör inget undantag, affischen innehåller alla mönster ur kollektionen och knyter ihop historien från 70-talet med årets nytryckta mönster.

– Jag har velat skapa en ”klassisk” 10-gruppskollektion, där man både kan hitta mönster man känner igen och få nya favoriter berättar Tom Hedqvist, kreativ ledare för AVSIKTLIG och en av grundarna till 10-gruppen.

– 10-gruppen har alltid varit en av mina stora inspirationskällor, jag älskar deras designstil, det djärva, färgstarka och grafiska uttrycket, berättar Ida Pettersson, designer på IKEA.

JAMAICA, ett av de mest välkända och älskade mönstren från 10-gruppen, design Birgitta Hahn.

Senaste inläggen