Vinterns vackraste grönsak

Nu är det säsong för den vackra grönkålen. Billig, nyttig och snygg att pryda julbordet med eller koka soppa på. En rustik värmande soppa är perfekt vintermat och grönkålssoppan en klassiker runt jul.

En snäll soppa full av nyttigheter från den vackra kålen och enkel att tillaga. Goda tillbehör som kokt ägg och starka korvar är supergott till. Just grönkålsoppan är en favorit som jag längtar efter varje jul. Servera med ett gott bröd och njut.

Hanna Meijer, redaktionen Livet Hemma

Full av nyttigheter! GRUNKA köksredskap 4 delar 49 kr, KAVALKAD stekpanna, set om 2, 59 kr.

 

Grönkålssoppa          

4 portioner

600g färsk grönkål

8 dl grönsalksbuljong / buljong från när skinkan kokades

6 schalottenlökar

4 ekologiska ägg

6 grovmalda korvar, typ salsicca eller chorizo

3 msk smör

salt och peppar

muskot

Finhacka schalottenlöken. Smält den i smör på svag värme i en kastrull. Grovhacka den sköljda grönkålen, spara litet till garnering som du finhackar. Häll i buljongen och grönkålen i kastrullen. Salta och låt det koka knappt tio minuter. Koka äggen i 8 minuter. Skölj dem sedan i kallt vatten, skala dem och dela i halvor. Stek korvarna. Mixa sedan soppan med en mixerstav. Smaka av med salt peppar och muskot.

Servera soppan med bitar av den stekta korven tillsammans med ägghalva och lite finhackad grönkål.

Tips: Vill du så kan du pudra i lite chilipulver. Den går bra ihop med smaken av grönkål.

Soppan serveras ur djupa tallriken ARV 29 kr. POKAL vinglas 9 kr.

Fotograf: Roland Persson Stylist: Niklas Hansen

 

Senaste inläggen