Vegetarisk vårlunch

Vad kan väl passa bättre när vårsolen letar sig in genom fönstren än en härligt grön vegetarisk lunch med din bästa vän? Glada färger på tallriken ger glada samtalsämnen! Duka med stora generösa tallrikar, tygservetter, finbestick och färska blommor.

Lägg ut blommorna på bordet istället för att sätta dem i en vas och var inte rädd för att skrynkla till linneservetterna lite. Detta gör dukningen mer kreativ och mindre statisk. Jag plockade även fram mormors gamla silverbestick dagen till ära. De bryter av så fint mot det moderna porslinet och glasen.

Maria Riazzoli, RIAZZOLI, för Livet Hemma

ikea_vegetarisk_lunch_inspiration_1

STOCKHOLM tallrik 249 kr/2 st, STOCKHOLM tallrik/assiett 139 kr/2 st, GULLMAJ servett 49 kr/ 2 st, Nyhet! IKEA 365+ vinglas 12 kr/st.

ikea_vegetarisk_lunch_inspiration_2

Grön vårsallad med picklad svamp

Till salladen:
1 påse machesallad
2 dl kokta sojabönor
1 avokado
1/2 knippe grön sparris
1 liten rödlök
1/2 mogen mango
böngroddar
ärtskott
1/2 paket halloumi
lime

Topping:
1/2 dl salta, rostade cashewnötter
svarta sesamfrön
krasse
koriander

Picklad shitakesvamp:
125 g shitakesvamp
olja till stekning

Till marinaden:
1/2 dl japansk soja
1 msk honung
1 liten hackad chili
saft från 1 lime
2 cm färsk, riven ingefära
salt och peppar

Så här gör du:
1. Börja med att blanda ihop alla ingredienser i marinaden till de picklade svamparna i en djup tallrik. Ta bort eventuell jord och smuts från svamparna och stek dessa i lite olja tills de är gyllenbruna. Häll över svamparna i marinaden och låt svala, rör om då och då.
2. Skär av den träiga biten av sparrisroten och koka snabbt upp dessa tillsammans med sojabönorna i lätt saltat vatten. Låt sjuda i två minuter. Häll av och kyl ned sparris och bönor i isvatten.
3. Skär upp och stek halloumin i lite olja tills de har fått fin färg.
4. Hacka cashewnötterna och skär upp rödlöken i fina små lökringar.
5. Lägg upp sallad, böngroddar och ärtskott. Ta bort skal och kärna från mangon och skär i bitar och lägg ovanpå. Lägg på sparris, sojabönor, lök, halloumi samt den picklade svampen. Dela avokadon och ta bort kärnan, pressa lite lime över så håller den färgen bättre. Avsluta med att ringla lite av marinaden till svampen över salladen samt toppa med hackade cashewnötter, koriander, sesamfrö och lite klippt krasse.

ikea_vegetarisk_lunch_inspiration_3

Ingredienserna är vackra även innan de har hamnat i salladen. SNUDDA snurrbricka.

ikea_vegetarisk_lunch_inspiration_4

Foto: Maria Riazzoli

Senaste inläggen