Vatten ger liv

Inget liv utan vatten. Vi behöver det för att leva, odla och växa. Men om vi inte är rädda om det dyrbara vattnet leder det till vattenbrist. På HÅLLBARA IHOP den här veckan bjuder vi på tips på hur du kan minska ditt vattenfotavtryck!

Allt fler delar av världen lider av torka. Bara 1% av jordens vatten är grundvatten, 2% är isar och 97% saltvatten. Även om vi har varit bortskämda med att ha gott om dricksvatten i Sverige ser vi allt fler tecken på att vi också måste vara rädda om vår kanske viktigaste resurs.

I vissa delar av landet, Gotland och Öland främst, är rekordlågt grundvatten ett hot mot dricksvattenförsörjningen. Därför bjuder vi denna vecka i HÅLLBARA IHOP på tips som minskar ditt vattenfotavtryck. Du hittar dem här!

Ett sätt är att välja bomull från mer hållbara odlingar.

ikea_BOMULL_HALLBARAIHOP_inspiration_2_kvistar

Sedan förra året är innehåller alla produkter på IKEA bomull från mer hållbara odlingar. Det är en milstolpe för IKEA i företagets historia som inte minst innebär livsavgörande förbättringar för odlare världen över.

2005 grundade IKEA tillsammans med WWF och andra samarbetspartners Better Cotton Initiative (BCI). Sedan dess har man genom hårt arbete successivt lyckats få fler företag att välja bomull från mer hållbara odlingar.

Det handlar om odling som inte bara är mer hållbar ur miljösynpunkt utan innebär även bättre livskvalitet och hälsa för bönderna som har högre bruttomarginal på sin bomull, vilket gör att barnen till exempel får råd att gå i skola. Målet för IKEA, WWF och BCI är att 30% av världens bomull år 2020 är odlad enl BCI kriterier.

Just nu pågår HÅLLBARA IHOP där 100 deltagare landet runt får hjälp med råd, produkter och installationer för att leva mer hållbart. Inredare från IKEA, kommunernas klimat- och energirådgivare liksom WWF bjuder på kunskap och smarta lösningar. Läs mer!

ikea_BOMULL_HALLBARAIHOP_inspiration_3

Bomull från mer hållbara odlingar i Pakistan 2014 använde 24% mindre vatten, 26% mindre bekämpningsmedel och 26% mindre konstgödsel än traditionella odlingsmetoder. Munblåsta vaserna CYLINDER i klarglas 199 kr. (Källa: BCI).

ikea_BOMULL_HALLBARAIHOP_inspiration_1

Genom att välja bomull från mer hållbara odlingar påverkar du livsförhållandena för hundratusen bönder världen över. Vackra LENDA säljs för 49 kr per meter.

Fotograf: Ragnar Ómarsson

Senaste inläggen