Twin Peaks Cherry Pie

Efter att ha sett Special Agent Dale Cooper mumsa körsbärspaj på Norma’s RR Diner i Twin Peaks är det dags att äntligen baka en egen version.

En överbakad paj fylld till bredden med stora söta körsbär som rinner ut på sidorna ser så otroligt inbjudande ut. Till det serverar vi en rejäl skopa vaniljglass som får smälta ner över pajen. Jag förstår att Agent Cooper åt paj varje dag i serien. Riktig ”comfort food” som gör gott ända in i själen.

Hanna Meijer, redaktionen Livet Hemma

ikea_twin_peaks_pie_inspiration_1

Twin Peaks Cherry Pie, uppdukat på smårutiga BERTA RUTA metervara, 69 kr/m.

ikea_twin_peaks_pie_inspiration_2

Fotograf: Ragnar Ómarsson
Stylist: Victoria Nordström

Twin peaks körsbärspaj

Mördeg
150 g kallt smör
4 dl vetemjöl
1/2 dl florsocker
1 ekologiskt ägg
1/2 msk vatten

Fyllning
1 1/2 liter färska bigarråer (använder du frysta tinade räcker drygt en liter)
1 dl strösocker
Skal och saft av 1 citron
2 msk potatismjöl

Pensling
1 ekologiskt ägg
1 msk mjölk
1/2 msk råsocker

Sätt ugnen på på 175 grader. Nyp ihop små bitar av det kalla smöret med vetemjöl och florsockret. Tillsätt ägg och vatten och arbeta försiktigt ihop degen utan att knåda. Täck med plastfilm och låt vila i kylen i minst 30 minuter. Lägg de urkärnade (eller de frysta, tinade körsbären) i en kastrull och koka upp med sockret och citronskalet. Blanda citronsaft och potatismjöl och tillsätt i de kokande bigarråerna. Blanda runt tills det tjocknat. Ta av från värmen.

Dela mördegen i två delar där bottenplattan ska vara lite större. Lägg den större degen på mjölat bakbord och kavla ut till en 32 cm i diameter rund platta, knappt 0,5 cm tjock. Rulla upp degen på kaveln och rulla sedan ut den över ugnsformen och platta till och fäst degen vid kanterna. Lite deg ska komma över kanten. Fyll på med bären. Gör samma med den mindre biten.

Vispa ihop mjölk och ägg och pensla kanten på bottenplattan innan du lägger över locket. Nyp ihop vid skarven av de både degarna vid kanten. Skär bort den bit deg som är överflödig. Pensla ovansidan med resten av äggblandningen och strö över sockret. Kavla ut den lilla bit deg som blivit över och skär ut små löv och lägg på i mitten. Skär små snitt ut från löven rakt ner i degen. Baka i ugn i ca 35-40 min tills gyllenbrun. Servera med glass och ät genast!

Senaste inläggen