Tuesday roast

Lättlagad, god och billig vardagsmat som sköter sig själv i ugnen sätter guldkant på en vanlig tisdag. Helgrillad kyckling i ugn är supergott, köttet blir saftigt och mört med en underbart krispig stekyta.

Laga allt i samma gryta på låg temperatur, det enda man behöver göra är att ösa kycklingen lite då och då i ugnen. En tisdagsmiddag utan krångel som räcker till många. Servera kycklingen på en enkel stekpanna istället för serveringsfat eller direkt ur grytan och njut.

Hanna Meijer, redaktionen Livet Hemma

SENIOR Stekgryta i gjutjärn passar bra till långkok eftersom den sprider värmen jämnt. En rejäl gryta med tyngd och en snygg emaljerad yta.

Kycklingen doftar underbart av äpple, timjan och vitlök som grillats tillsammans i ugnen.

Recept, 4 personer

1 hel kyckling

2-3 vitlöksklyftor

1 msk honung

2 äpplen

7 röda steklökar

1 citron

2 färska lagerblad

Färsk timjan

Smör

Salt och svartpeppar

Så här gör du:

Gnid in en hel kyckling med salt, svartpeppar, citronsaft, finhackad vitlök, lite honung och färsk timjan. Lägg kycklingen i en ugnsfast form. Ställ in i ugnen på 150 grader. Det tar ca 60 min per kg eller använd en stektermometer och ta ut vid 80 grader innertemperatur på låret. Klyfta 2 st äpplen i 4 klyftor och halvera 7 st röda steklökar. Stek dessa i smör i en panna tills dom får vacker färg någon minut. Salta och sockra lätt. Pressa en skvätt citroner över och släng med 2 st färska lagerblad. Lägg över äpplen och lök i kycklingformen när kycklingen är halvvägs färdig. Servera gärna med en god potatispuré, smörslungade brytbönor eller ett gott bröd.

 

Fotograf: Roland Persson

Matstylist: Elin Åström

Senaste inläggen