Trend: Spis på nytt vis

Den moderna nomadens bästa vän. Så skulle man kunna kröna nya IKEA TILLREDA, induktionsspisen som i somras belönades med ett Red Dot Award för sin smarta design.

Det är inte de stora gesterna eller starka färgerna som utmärker designern Klara Petersén. Istället hittar hon det unika uttrycket i koncentrationen, reduceringen om du så vill, av formen.
– Jag har alltid intresserats av färg, form och estetik. De små detaljerna. Att förbättra en produkt och se om man kan använda den på ett nytt sätt.

IKEA_Reddottillreda_inspiration_1

Nyhet! TILLREDA portabel induktionshäll 499 kr. Par i svart. Klara Petersén med prisbelönta induktionshällen IKEA TILLREDA som man enkelt kan ta med sig och förvara hängandes på väggen.

IKEA_Reddottillreda_inspiration_2

Nyhet! TILLREDA portabel induktionshäll 499 kr.

För IKEA utvecklade hon induktionshällen TILLREDA som del i arbetsgruppen på designbyrån People People. Hällen är så liten och lätt att den kan användas överallt, med enkel navigering och praktiska detaljer som handtaget där även sladden kan rullas upp. På en modern display finns nio effektsteg att välja mellan för matlagning.
– För mig är det viktigt att man snabbt förstår hur en produkt ska användas och att design inte är för designernas skull, utan har en tydlig funktion, säger Klara Petersén.

Spisen är ett tecken i tiden: allt fler bor mindre, flyttar oftare och behöver flexibla kökslösningar. I den kontexten blir IKEA TILLREDA det självklara svaret på ett viktigt vardagsproblem. Hällen är specialanpassad för att även passa ihop med det mobila köket SUNNERSTA.

IKEA_Reddottillreda_inspiration_3

En av världens mest prestigefulla designtävlingar Red Dot Design Awards valde i somras att belöna TILLREDA vid 2016 års prisutdelning med motiveringen: ”TILLREDA charmar med en tydlig, modern design och välgenomtänkt design-lösningar vilket gör den mobila induktionsplattan högst användbar.”

Läs en längre intervju på engelska med Klara Petersén om projektet här.

Senaste inläggen