Trädgårdsskolan del 3

I tredje delen av vår skola med trädgårdsmästaren Christina Ståhl, vill vi inspirera till en köksträdgård i miniformat och ett annorlunda blomsterarrangemang.

– När du planterar växter i kruka är ett enkelt knep ett inte ha i jord ända upp till kanten, det ger ett frodigare uttryck när växterna kommer upp över kanten, tipsar Christina. Även om man inte har en egen trädgård så kan man enkelt skapa en doftande och dekorativ köksträdgård i en större kruka.

– Fyll en kruka med dina favoritörter, och grönsaker. Många örter finns idag i “pelarversion” som passar bra för att ge lite höjd och variation. – När du odlar tomater, gurkor eller pepparfrukter är det bra att hålla nere bladmängden på plantan, då får växten möjlighet att lägga mer kraft på att utveckla det ätbara istället för att transportera vatten till bladen, berättar Christina.

Anna L-B, Livet Hemma redaktionen

Läs mer om trädgård och odling i Trädgårdsskolan del 1 och Trädgårdsskolan del 2

ikea_tradgard3_inspiration_1

POTATIS kruka i vattenhyacint, 299 kr, rymmer en hel liten ambullerande köksträdgård; LYCOPERSICON ESCULENTUM TOMATO tomat 79 kr, CAPSICUM ANNUUM spansk peppar 79 kr, rosmarin, timjan, persilja och vitlök, HOLMSEL rottingfåtölj 499 kr, VIGDIS kuddfodral 59 kr. (POTATIS kruka trivs allra bäst under tak)

ikea_tradgard3_inspiration_2

Våga dig på ett annorlunda men harmoniskt blomsterarrangemang i RÅGKORN rottingkruka 299 kr. Krukans grå ton har fått bestämma färgskalan på växterna. En mörkt röd Nerium med mörkgröna blad har en silvrig mittnerv som går igen i det perenna* japanska gräset. Vid fötterna har vi satt den användbara favoriten “hjärtan på tråd” och en luden Salvia, vars blad har samma form som den röda Nerium blomman.

perenn* Växter som återkommer år efter år

Foto: Ragnar Ómarsson

Senaste inläggen