Trädgårdsskolan del 2

Det här är andra delen i vår miniserie trädgårdsskolan. Hemma hos Christina Ståhl, utbildad biodynamisk trädgårdsmästare, får vi tips och goda råd om odling och växter.

Idag har turen kommit till balkongen, oasen i staden! Balkonger blir ofta varma vilket vilket gör det tacksamt att välja lite exotiska buskar och småträd. – Placera urnor på olika höjd med hjälp av piedestaler, små lådor, eller bord så blir inte intrycket så uppradat. Självklara favoriter är oliv, citron och fikonträd, och om det finns plats, en palm! Sommarblommor som trivs är pelargoner av alla de slag, lavendel och lobelia. En köksträdgård med tomater och färska kryddor finns också med på denna medelhavsinspirerade balkong. – Slingrande bönor och ärter gillar balkongvärmen, tipsar Christina, och om du vill odla nyttoväxter och din balkong vetter mot svalare väderstreck så är tomat, basilika, mynta och gräslök bra val. Blomsterprakt för skuggigare lägen är verbena, den vita snöflingan, kryddtagetes och olika sorters gräs (bildgoogla).

En av årets bubblare som nu finns i de flesta handelsträdgårdar är bocktörne mer känd som gojibär, den blommar med fina blå blommar maj till augusti och sedan kommer de röda bären fullproppade av antioxidanter!

Några enkla och mycket konkreta råd för att lyckas med “urban gardening”:
– Satsa på generösa krukor! Vi väljer ofta för små krukor.
– Använd bra kvalitetsjord att odla i, så är mycket vunnet.

Bra jord ska innehålla mycket näring och även hålla sig lagom fuktig så länge som möjligt. – Om man fyller krukorna till hälften med lekakulor så blir de inte så tunga, lägg först en bit fiberduk emellan för att behålla jorden överst i krukan.

Anna L-B, Livet Hemma redaktionen

Läs mer om trädgård och odling i Trädgårdsskolan del 1

ikea_tradgard_2_inspiration_1

HOLMSEL fåtölj i rotting 499 kr får följa med ut en stund på balkongen, ÅKERVALLMO kuddfodral 59 kr, ALSEDA pall 249 kr med nya brickan OFFENTLIG 79 kr, design Lisa Bengtsson, DIOD glas 15 kr, STOCKHOLM tallrik 139 kr/2 st, STOCKHOLM espressokopp 99 kr/2 st, LAPPLJUNG RUTA matta 895 kr, KELIM kudde, BROMMÖ vilfåtölj 499 kr är lätt att fälla ihop och tar liten plats, HASSELNÖT kruka 379 kr, SOCKER kruka 9-79 kr i förzinkat stål, LYCOPERSICON ESCULENTUM TOMATO krukväxt, tomat 79 kr. SOCKER kruka med hållare 249 kr, LÄCKÖ hylla 499 kr, FOTBLAD kruka i rödlera med fat 19 kr, LAVANDULA krukväxt 35 kr.

ikea_tradgard_2_inspiration_2

Möblera balkongen på höjden med lättskötta LÄCKÖ hylla 499 kr, MANDEL kruka 99 kr med en LYCOPERSICON ESCULENTUM TOMATO krukväxt 79 kr, tomaterna placeras ljust och vattnas rikligt, bakom skymtar en vit och skir lobelia, FOTBLAD kruka i rödlera med fat 19 kr, ENSIDIG vas 15 kr med spirande skott av lönn.

ikea_tradgard_2_inspiration_3

Grönt och skönt häng på balkongen. SOCKER kruka 249 kr, med hållare i mörkgrå lackat stål, rymmer både sallad, pelargon, slätbladig persilja, brudslöja, oregano och dragon.

Foto: Ragnar Ómarsson

Senaste inläggen