vårens nya textilier, som släpps i april 2013, passade vi på att prata med Christina Larsson, sortimentsstrateg på IKEA. De senaste åren har hon arbetat på textilavdelningen och hennes hjärta klappar för funktion och heminredning.

"/>

Textilslöjd på IKEA

Under pressvisningen av vårens nya textilier, som släpps i april 2013, passade vi på att prata med Christina Larsson, sortimentsstrateg på IKEA. De senaste åren har hon arbetat på textilavdelningen och hennes hjärta klappar för funktion och heminredning.

Hej Christina! Vad innebär din roll på IKEA?

– Jag har jobbat på IKEA i 25 år och är numera sortimentsstrateg inom det textila området. Jag har en rådgivande roll då vi kreerar ett koordinerat, inspirerande och funktionellt textilsortiment. Ett sortiment som ska täcka många stilar i form av mönster, färger, prisnivåer och kvaliteer. Något för alla helt enkelt!

Var börjar man någonstans när man ska ta fram en helt ny kollektion?

– Det är komplext. Vi måste se till vårt existerande sortiment och tänka helhet. Produkterna ska också passa in i olika miljöer som till exempel vardagsrummets soffor och sovrummets sängar, sedan har vi ju hela tiden en kommersiell agenda som vi ska bidra till.

– Vi har ett ramverk med olika stilar som vi vill möta våra kunder med. Färgerna är också bestämda och koorinderade med alla övriga IKEA  produkter. Produkten ska kunna stå för sig själv, men också passa in i ett sammanhang. Vi vet på ett ungefär vilka produkttyper vi är i behov av och sedan väljer vi lämpliga designers. En tydlig omfattande design-brief och en öppen dialog under processen är viktigt.

Hur avgör ni vad som fungerar? Vad är det som säljer? 

– Vissa saker vet vi säljer bättre i till exempel Kina och vissa säljer bättre här på den europeiska marknaden. Vi försöker förstå  och ta del av andra marknader och måste tänka ”world wide” och samtidigt vara rädd om vår skandinaviska unika identitet. Vi försöker tänka på ”allt”, men visst blir det en del gissande ibland.

Har du någon personlig favorit bland vårens textila aprilnyheter?

– Ja, det är klart att jag har! ÄNGSSPIRA, påslakan. Ett påslakan med hög kvalitet och som jag tycker är jättefräscht och snyggt. Älgmönstret står för lekfullhet och humor. Det har ett typisk formspråk för IKEA och de gula älghornen på örngotten gör det ännu mera spännande. Vi får se hur våra kunder tar emot det, men i Tyskland borde vi få snurr på försäljningen.

– Sedan har jag väldigt mycket hjärta för den handgjorda blåvita mattan från Indien i 100% ull. Den är helt unik och går inte jämföra med något annat. Här kan man köpa en matta för livet, med ett modernt skandinaviskt mönster.

Nyhet! ÄNGSSPIRA påslakan och 1 örngott 399 kr. KLÄDSAM mobil 99 kr. 

Nyhet! HÄLLEKNOPP metervara 49 kr/m, ULLGUMP metervara 49 kr/m, LYNDBY metervara 49 kr/m.

Senaste inläggen