#tbt Sega smaker

Idag är det #tbt på Livet Hemma och vi påminner om två smakrika recept som gör julen ännu godare! Gör din egen sega glöggkola med kanderade julnötter eller prova på en ljuvlig hemmagjord lakritskola med flingsalt.

Att bryta av det söta med salt är supergott och förhöjer smakerna. Inslagna kolor i en fin pappersask eller strut blir perfekta presenter i jul till sötsugna vänner och familj. Gör många kolor när du ändå är igång, de har en tendens att försvinna!

ikea_gloggkola_inspiration

STOCKHOLM espressokopp 99 kr 2/st och STOCKHOLM tallrik 139 kr/2 st. SVIT bestick 279 kr/st, 24 delar, IKEA 365+ djup skål 25 kr/st.

Fotograf: Roland Persson
Matstylist: Elisabeth Johansson

Glöggkola, ca 48 kolor

2 ¾ dl vispgrädde
¼ dl vinglögg
50 g smör
1 ½ dl ljus sirap
3 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
½ tsk malen kanel
35 g mörk choklad
Flingsalt och kanderade julnötter till dekoration.

Häll i grädden, glöggen, smör, sirap, socker, vaniljsocker, kanel och choklad i en stor kastrull. Rör om och låt koka upp. Koka kraftigt några minuter och sänk till medelvärme. Koka till kulprov eller tills massan är 124-125 grader. Häll upp massan i två formar cirka 14×9 cm fodrade med bakplåtspapper. Toppa med flingsalt och kanderade julnötter. Låt svalna, skär i bitar, slå in i smörpapper och förvara kallt.

ikea_lakritskola_inspiration

DINERA tallrik 19 kr/st.

Fotograf: Roland Persson
Matsylist: Victoria Nordström

Lakritskola
3 dl vispgrädde
3 dl strösocker
1 dl ljus sirap
1 msk kakao
3 msk lakritspulver (går även bra med krossad turkisk peppar)
2 tsk smör
Flingsalt till dekoration

Olja ett bakplåtspapper och lägg i en form med ca mått 16×26 cm. Häll vispgrädde, strösocker, sirap och lakrtitspulver i en tjockbottnad, vid kastrull. Rör runt så allt blandas ordentligt. Låt kolan koka utan lock cirka 15-30 minuter. Rör ibland men inte alltför ofta. Har man inte kökstermometer går det bra att göra ett kulprov, dvs häll 1 tsk kola i iskallt vatten och låt svalna. Om det går att rulla ihop till en kula är den klar. Tillsätt smör och häll upp kolan i formen. Låt svalna. Klipp i bitar, strö över flingsalt och slå in kolan i smörpapper. Förvara kallt.

 

 

Senaste inläggen