Sweet Street Food

I Belgien säljer man våfflor överallt på gator och torg, en söt street food som är populärt bland belgare och turister. Den är tjockare och fluffigare än vår svenska variant och gräddas i ett våffeljärn som är rektangulärt. Våfflan doftar ljuvligt av vanilj och det vanligaste är att pudra lite florsocker över och servera direkt.

I New York finns en populär waffle truck i en korsning på Manhattan där man serverar Belgian waffles dit våffelälskare vallfärdar och tävlar om vem som kan beställa mest topping. Glass, grädde, lönnsirap, marshmallows, kakor, nutella, strössel och kanderade nötter är bara några av alla toppings som erbjuds och serveras i hög fart till hungriga gäster.

Passa på och njut idag och varför inte testa en ny variant av våffla. Kör New York-style för en sockerchock och gott skratt eller en belgisk enkel med pudrat florsocker. Här serverar vi våfflan med färska hallon, björnbär, röda vinbär och grädde. En supergod kombination av syrliga bär som bryter av det söta.

Hanna Meijer, redaktionen Livet Hemma

Våffeldagen hette förr Vårfrudagen efter Vår Fru för jungfru Maria. I Sverige har Vårfrudagen i folkmun sedan omformats till Våffeldagen och vi började äta våfflor. Man hör det man vill höra! 

KORKEN flaska 19 kr, KORKEN burk 15 kr och ballongvisp som ingår i IDEALISK vispset 15 kr.

Belgiska våfflor, 4 st

5 dl vetemjöl

2 tsk bakpulver

1 tsk salt

1 dl strösocker

2 st äggulor

4.5 dl mjölk

120 g smält smör

2 st äggvitor

2 tsk vaniljsocker (alternativt en urskrapad vaniljstång)

Blanda mjöl, bakpulver, salt och socker och vanilj i en bunke. Blanda därefter ihop äggulor, mjölk och det smälta smöret i en annan bunke och rör ner i mjölblandningen under omrörning så att det inte klumpar sig. Vispa äggvitorna hårt och vänd ner i smeten.

Fotograf: Roland Persson

Matstylist: Elin Åström

Senaste inläggen