Svensk skörd på italienska

Hemmagjord pizza med säsongens blandsvamp är enkel snabbmat och underbart gott. En ljuvlig pizza fylld till bredden med skogens guld, färsk salvia och smält mozzarella. Hyvla över generöst med parmesan och servera gärna med en fräsch pepprig ruccolasallad.

Recept svamppizza

Deg:

25 g färsk jäst  


1 tsk flingsalt 


0.5 dl olivolja 


3 dl ljummet vatten 


7 dl vetemjöl special

Blanda jäst, salt, olja och fingervarmt vatten (37 grader) i en degbunke. Rör i mjöl, lite i taget, tills du får en fast och elastisk deg. Lite mjöl behövs till utbakningen. Jäs pizzadegen i bunken under bakduk i cirka en halvtimme. Dela degen på 4 bitar och baka ut dem med kavel på mjölat bakbord.

Använd sedan valfri svampsort. Var hellre mer generös med mängden, men en knapp liter blir lagom till en stor pizza. Vild svamp t ex kantareller, smakar bäst om du fösteker dem i lite smör. Blanda sedan den skivade svampen, gärna med lite skivad lök och gröna örter. Hyvla över rikligt med parmesan eller möjligen västerbotten. Ringla över lite olivolja. Salta och peppra. Grädda sedan i varm ugn, ca 225C, i 10-12minuter.

Hanna Meijer, redaktionen Livet Hemma

ÄDELSTEN kavel i svart marmor 129 kr, IKEA 365+ VÄRDEFULL skalare 29 kr, STÄM pizzaskärare 9 kr, LÄMPLIG grytgaller 39 kr.

Fotograf: Ragnar Ómarsson

Matstylist: Niklas Hansen

Senaste inläggen