Svamplycka!

På hösten levererar vår skog massor av goda råvaror. Av svampskörden lagar vi en värmande mustig risotto full av trattisar och karljohansvamp.

Svamp är en mångsidig råvara och går både att torka och syra. Perfekt om alla svampkorgar är överfulla efter skogspromenaden. Då kan man njuta av sin svamp länge.

Hanna Meijer, redaktionen Livet Hemma

ikea_risotto_inspiration_1

IKEA 365+ gryta med lock rostfritt stål 259 kr. Finriven parmesanost med IDEALISK rivjärn rostfritt stål, 25 kr.

ikea_risotto_inspiration_2

STROSA servis 12 delar, stengods, beige 129 kr, ELLY kökshandduk vit, blå 19 kr/ 4 st, RUSTIK bestick 24 delar, mörkbrun 329 kr, ARV servis 18 delar, vit 349 kr.

Svamprisotto med Karl-Johansvamp

400 g blandsvamp t ex Karl-Johan, trattkantareller, svart trumpetsvamp och skogschampinjoner
2 msk oliv eller rapsolja
1 msk smör
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
4 dl avorioris
8 dl grönsaksbuljong
1-2 dl vittvin
1 ½-2 dl finriven färsk parmesanost
1 msk smör
Salt och malen svartpeppar

Till servering
40 g ruccola
Hyvlad parmesan
Flingsalt
Malen svartpeppar
Olivolja

Ansa svampen och skär i lagom stora bitar. Hetta upp oljan i en stekpanna och fräs svampen. Skala och hacka löken och vitlöken, fräs löken och vitlöken i en kastrull tillsammans med smöret. Blanda i riset och rör om. Koka upp buljongen i en kastrull vid sidan om och tillsätt hälften. Rör om och låt vätskan koka in i riset tillsätt vinet och lite i taget av resten av buljongen. Låt sjuda tills vätskan kokat in, tillsätt parmesanosten, svampen (spar lite av svampen och garnera med). Smaka av med salt och rör sedan i smöret. Lägg upp risotton i djupa tallrikar, garnera med svamp, ruccola och lägg på hyvlad parmesanost. Strö över flingsalt och malen svartpeppar.

Fotograf: Roland Persson
Matstylist: Elisabeth Johansson

Senaste inläggen