Stipendiater Ung Svensk Form

Ung Svensk Form 2016 är en tävling och utställning som genomförs av Svensk Form med IKEA som huvudsponsor. De vinnande formgivarna får ett fem månader långt arbetsstipendium på designavdelningen på IKEA of Sweden i Älmhult.

Love Hultén och Marie Seipel blev årets arbetsstipendiater hos IKEA i Ung Svensk Form. Priset är ett kvitto på stor kreativitet och juryns tro på dem som formgivare inför framtiden.

Ung Svensk Form vill stödja god formgivning och ge unga designers utrymme att skapa förutsättningslöst. IKEA har länge stöttat utmärkelsen och brukar varje år utse en vinnande designer. I år beslöt man att utöka till två stipendiater på grund av den höga nivån i tävlingen.

IKEA_UsF_160209-5051

Tidigare arbetsstipendiaterna Hanna Dalrot och Mikael Axelsson står här på var sin sida om årets mottagare Love Hultén och Maria Sieper.

Bland årets 400 sökande valde juryn Love Hultén för hans arkadspelskonsol R-KAID-R och Maria Seipel för ”Approaching (the) Book as Matter” som var hennes examensutställning då hon tog en Master vid Högskolan för design och konsthantverk, HDK, i Göteborg. 

Love Hultén gick en treårig konstskola innan även han började på HDK i Göteborg. Därefter har han gått på Stenebyskolan i Dals Långed. För honom börjar ofta designprocessen i materialet och han tillverkar sina föremål själv i sin Göteborgs-studio. Hans arkadspelskonsol har blivit internationellt känd sedan den bland annat förekommit på Late Night Show med Jimmy Fallon i USA.
– Min arkadspelskonsol bottnar i en längtan efter att ta tillbaka något av det fysiska från alla touchscreens. En känsla av kontroll. Det känns hedrande och oväntat att ha fått stipendiet. Normalt arbetar jag ensam, så det här ska bli ett spännande samarbete, säger Love Hultén.

IKEA_UsF_160209-5062

– Att boken hotas av digitaliseringen var en stark ingång till mitt arbete med utställningen. Att jag vann var helt oväntat! Jag känner mig både nyfiken och förväntansfull. Det ska bli väldigt kul, säger Maria Seipel direkt efter utdelningen.

IKEA_UsF_160209-5006

– Årets finalister har visat mod och lust att gå mot strömmen. Att våga göra det svåra, utan att för den skull bli svårtillgänglig. Det är en balansgång som vi på IKEA älskar, säger Marcus Engman, designchef, IKEA och jurymedlem i Ung Svensk Form.

Flagstone-AB-R-KAID-R

Arkadspelskonsol R-KAID-R, Love Hultén. Pressbild: Svensk Form.

Approaching-(the)-Book-as-Matter

”Approaching (the) Book as Matter”, Maria Seipel. Pressbild: Svensk Form.

Utställningen Ung Svensk Form med de tjugo nominerade bidragen kan ses här:
9–13 februari Greenhouse, Stockholm Furniture & Light Fair
19 februari–27 mars ArkDes, Stockholm
2 april–8 maj Form/Design Center, Malmö

Senaste inläggen