Sparrissäsong på gång

I början av maj skördas den första svenska sparrisen, en efterlängtad och populär primör! Sparrisen är en riktig delikatess som ger oss lite lyx både till vardags och till fest.

Sparrissäsongen är kort och börjar när vårvärmen kommer, i regel de första dagarna i maj, och pågår i sex, sju veckor. Den både nyttiga och stiliga sparrisen är god i soppor, gratänger och sallader, och passar lika bra till kött och fisk. Här serverar vi den klassiskt grillad med rört smör, citron och lite hyvlad parmesan, mmmm!

Anna L-B, Livet hemma-redaktionen

Grillad sparris med rört smör

Bryt av sparrisen längst ner i roten. Om man bryter istället för att skära så går den av på “rätt” ställe. Skölj sparrisen, om den är späd och fin behöver den inte skalas.

– Koka den 1 min i välsaltat vatten 

– Ta upp och kyl ned i kallt vatten 

– Torka och pensla med olivolja

– Lägg på grillen i ca 4 min, vänd ett par gånger

Rumstemperera ca 50 gram smör. Vispa upp det med citronsaft och rivet citronskal från en halv citron, en finhackad vitlöksklyfta, lite olivolja, salt och peppar.

Servera till grillad sparris med hyvlad parmesan.

RESURS trancherbräda 79 kr, IKEA 365+ VÄRDEFULL potatiskalare 29 kr, GYNNSAM skalkniv 79 kr.

FORSLA tallrik 39 kr i himmelsblått står fint mot den gröna sparrisen, BERTA RUTA metervara 69 kr/m, DATA bestick 269 kr/24 delar.

Grön och vit sparris – vad är skillnaden?

Grön och vit sparris växer från samma planta och det är färgen på sparrisen som visar hur sparrisen har odlats. Den gröna sparrisen växer ovan jord och får genom solens strålar sin gröna färg och en lite kraftigare smak än den vita sparrisen som är lite mildare.

Foto: Roland Persson 

Matstyling: Elin Åström 

Senaste inläggen