Spaning: Långbordet

2015 års fest och umgänge hämtar gärna sin inspiration från den rustika hipsterkulturen. Med naturliga blomsterarrangemang, omsorgsfulla långkok och ekologiska råvaror i säsong umgås vi kring långbordet som vi dukat tillsammans.

En av de tydligaste influenserna bakom trenden är livstilsmagasinet Kinfolk med ursprung i Portland, Oregon. Kinfolk drivs av visionen att det ska vara lätt att umgås med familj och vänner. Middagarna arrangerade inom deras nätverk dokumenteras med stämningsfulla bilder som sedan sprids via bloggar som en estetisk löpeld över hela världen. Grannen tar med stolar, någon bidrar med egenodlade inlagda gurkor, och känslan är att det ska vara enkelt att ses och äta tillsammans även om det är en vanlig torsdag.

Parallellt med att vi skaffat oss allt större nätverk i sociala medier så följer trenden ett nyväckt behov av att umgås mer i verkliga livet. Och för att dra det till sin spets, ju fler vänner och bekanta desto längre bord behöver vi. Min personliga spaning är att vi blivit så vana att umgås i långa flöden digitalt att det även påverkat formen på bordet!

I radioprogrammet Medierna i P1 kunde vi strax innan jul höra Marcus Engman, designchef på IKEA, sia om framtidens samlingsplats i hemmet “Jag kan förutse att bordet kommer tillbaks som en intressant plats att umgås kring. För trots allt är det ergonomiskt mycket bättre att sitta runt ett bord och titta på saker. Och vi kanske går tillbaks till 70-talet igen med ”allbordet” där familjen umgicks och arbetade och åt och gjorde läxor samtidigt runt ett och samma bord, så jag tror bordet kan bli ännu viktigare i framtidens hem.”

Anna L-B, Livet Hemma redaktionen

ikea_LANGBORD_inspiration_1

Nyhet! GREBBESTAD/RYGGESTAD bord svart 1495 kr, NORNÄS bänk 695 kr i massiv furu, här målad i en mild grön nyans, DINERA skål, ENSIDIG vaser 19-29 kr, KORKEN flaska med kork 19 kr, SOLVINDEN dekoration för ljusslinga 49 kr/12 st, SOLVINDEN LED solcellsdriven taklampa 79 kr.

ikea_LANGBORD_inspiration_2

Nyhet! GREBBESTAD/RYGGESTAD bord svart 1495 kr, DINERA skålENSIDIG vaser 19-29 kr, KORKEN flaska med kork 19 kr, SOLVINDEN dekoration för ljusslinga 49 kr/12 st, FABULÖS glas 25 kr/st, FÄRGRIK assiett 12 kr/st, ENIGT skål 25 kr, HISTORISK hängetiketter 9 kr/10 st.

Foto: Ragnar Ómarsson

Senaste inläggen