Spaning: Bli en nolla i köket!

Hushållen slänger mängder av mat varje år. Samtidigt äter vi mer ekologisk mat och vill göra hållbara val. En familj kan spara flera tusen kronor varje år bara genom att äta upp maten. Haka på trenden med så lite spill som möjligt och bli en nolla i köket!

För några decennier sedan var vi bättre på att hushålla med våra resurser, inte minst med maten. Vi lagade mat från grunden, komposterade och undvek kemikalier. Det är ett husmorstänkande som har blivit populärt igen. Intresset för att odla till den egna matlagningen, stoppa korv eller till och med kärna sitt eget smör växer.

En restaurang som tagit efter förindustriella produktionssätt och gjort dem moderna, är hippa Silo i Brighton. Det är den första restaurangen i Storbritannien som arbetar efter devisen noll spill. Köket använder enbart lokala råvaror i säsong, kastar inte bort någonting och lagar all mat från grunden. Till exempel maler de sitt eget mjöl, bakar, brygger öl och odlar svamp. Och så komposterar de kaffesump, skal och grönsaksblast. Inredningen i restaurangen är skapad av upcyclade möbler, besticken och tallrikarna är tillverkade av återvunna material. Människorna bakom Silo vill förändra restaurangindustrin och göra den mer hållbar. Tänk om vi kan inspireras och bli mer hållbara hemma? För det är vi som slänger allra mest.

Ofta är det tiden som sätter stopp för ambitionen att bli en nolla i köket, men man får göra så gott man kan. Själv tillhör jag gråvågarna, en av alla småbarnsfamiljer som har flyttat in till stan för att spara tid och resurser. I vår lägenhet är det stökigt att ha förrådet fullt med återvinningskärl, försöken att odla på balkongen har varit tröstlösa och surdegen dog. Men jag har blivit ganska bra på att inte slänga mat! Ett nybörjarknep för att minska spillet är att köpa hem färre färska råvaror än vad du brukar. Fler knep för att bli en nolla i köket:

1. Planera veckomenyer och handla bara det du behöver. Tänk som en husmor och se till att potatispåsen går åt genom att laga flera middagar med potatis. Det är en självklarhet för många, samtidigt som slänga-maten-statistiken säger annat. Se veckomenyn som ditt hållbarhetsverktyg. Knappa in de råvaror du har hemma i ett receptsök på nätet och bli proffs på att planera.
2. För dig som inte hinner safta, sylta, torka och pickla – använd frysen. Frys in hela chilifrukter, bananer, ingefära och överblivet ris, linser och bulgur. Ja, det går till och med att frysa in smör. Oavsett om du kärnat det själv eller inte… En yoghurt eller vaniljsås som är på väg att gå ut kan man göra glass av.
3. Ät ur skafferiet och frysen och gör det regelbundet. Det skapar en bra överblick av vad du faktiskt har hemma och gör att maten går åt.
4. Märker du att du har grejer hemma som aldrig används? Leta upp ett recept så att du gör av med sesamoljan eller currypastan innan den blir dålig. Är det en för udda grej för din smak? Undvik att köpa den i fortsättningen.
5. Gör en restbuffé. Alla i familjen kan äta olika rätter eller samsas om de rester som blivit över en dag i veckan. Eller, bjud in kompisgänget på knytkalas där alla tar med sig veckans rester. Blir garanterat en rolig snackis.

Lycka till med nollningen!

Jenny Gromark Wennberg, Livet Hemma-redaktionen

Källor: ekoweb.nu, livsmedelsverket.se, trendtablet.com

ikea_spaning_zero_waste_inspiration_1

Ta reda på allt när du lagar mat och släng inget. Här tillagar vi hela blomkålen. Vi kokar blomkålspuré, torkar salta chips och picklar stocken. Vi spar räkskalen till en räkfond och kokar en räksoppa till dagen efter. Uppläggning på beige DINERA tallrik 19 kr, forellrom serveras ur burklock från KORKEN burk 12 kr.

Pilgrimsmusslor med räkor, blomkålspuré, blomkålschips och 64 gradigt ägg (4 port)

Blomkålschips
De gröna bladen som sitter runt blomkålen
1 liter vatten
5 g salt

Picklad blomkålstock
Skär ur den mittersta stocken på blomkålen
½ dl ättika
1 dl strösocker
1 ½ dl vatten
1 tsk gult senapsfrö

Blomkålspuré
¼ dels blomkålshuvud, vit eller grön Romanesco
1/2 dl vispgrädde
2 tsk smör
salt och peppar

64 gradigt ägg
4 ägg

Tillbehör
500 g räkor med skal
12 pilgrimsmusslor
2 msk forellrom
20 g rucola
shisokrasse
1 msk olivolja
flingsalt och malen svartpeppar

Ansa blomkålsbladen. Blanda vatten och salt och lägg i bladen ca 30 minuter. Ta upp bladen och torka på 50 grader i en torkmaskin eller i ugnen över natten. Koka äggen i 64 gradigt vatten i 64 minuter, håll koll med hjälp av en termometer. Skölj äggen i kallt vatten, skala och ta bort den lösa äggvitan runt om (spar äggvitan till blomkålspurén). Hyvla stocken tunt med hjälp av en mandolin. Vispa ihop ättika och sockret. Tillsätt vatten och senapsfrö. Lägg i blomkålskivorna och låt ligga minst 10 minuter i lagen.

Dela blomkålen i små bitar (spar några bitar till garnering) koka blomkålen tills den är mjuk i lättsaltat vatten. Häll av vattnet och mixa blomkålen tillsammans med grädde, äggvitor och smör. Salta och peppra purén. Skala räkorna och spar skalen. Stek pilgrimsmusslorna i smör på båda sidor ett par minuter, salta och peppra. Lägg upp blomkålspurén på tallrikar. Lägg på pilgrimsmusslorna, ägg, forellrom och några av räkorna (servera resten av räkorna i en skål bredvid eller spar de till en räksoppa de går bra att frysa in). Lägg på rucola och strö över shisokrasse och små blomkålsbuketter. Lägg på picklad blomkål. Ringla på lite olivolja. Strö över salt och peppar.

Räkfond
1 l räkskal
1 morot
1 palsternacka
1 gul lök
3 msk tomatpuré
2 msk olja, raps eller olivolja
½ dl cognac
3 dl vitt vin
1 dl vatten
1 lagerblad
4-5 vitpepparkorn

Tvätta grönsakerna och skala löken. Skär grönsakerna och löken i bitar och lägg i en gryta tillsammans med räkskalen och tomatpurén. Fräs allt i oljan ett par minuter. Häll på cognac, vitt vin och vatten. Lägg i lagerblad och vitpeppar. Koka upp och sjud i ca 15 minuter. Sila av skalen och grönsakerna och koka ner vätska tills ca 1/3 återstår. Låt svalna.

ikea_spaning_zero_waste_inspiration_2

Räksoppa (4 port)
Räkfonden från koket
6 dl fiskbuljong
2 dl vispgrädde
salt och malen svart peppar
dill eller krasse
rostat bröd

Koka upp räkfonden och fiskbuljongen och sjud några minuter. Här i KASTRULL kastrull med lock, 129 kr. Tillsätt grädden, koka upp och smaka av med salt och peppar. Servera med räkor och dill eller krasse. Rostat bröd.

Matstylist: Elisabeth Johansson
Foto: Susanna Blåvarg

Fler tips för att tänka smart i köket hittar du i inlägget Trend: picklat!

Senaste inläggen