En sötstark jul

Hemlagad senap är lätt att göra och är supergott till jul. Min favorit är en megastark honungssenap. Passar perfekt till skinksmörgåsen och julkorvarna. Senap används till många av julbordets favoriter och är en fantastisk smakhöjare i matlagning.

Dressingar, griljering och gravlaxsås kräver alla en bra senap och hemmagjort är alltid bäst. Min mormor brukade göra en beroendeframkallande god senap till jul som var så stark att det gjorde ont i pannan när man åt. Det här recepten resulterar i en snällare variant som är ljuvligt god. Styrkan kan du själv reglera med senapspulvret. Dela gärna med dig av din goda senap till vännerna serverat i en fin liten glasburk.

Hanna Meijer, redaktionen Livet Hemma

KORKEN burk med lock 15 kr/st, ÄDELSTEN mortel med stöt 99 kr, TERAPI smörkniv 25 kr/4 st.

Slät sötstark senap

2 dl socker

1 dl vatten

½ dl honung

2 msk cognac

1 dl Colmans senapspulver

1 tsk äppelcidervinäger

Blanda vatten, socker och honung i en kastrull och värm sakta under omrörning tills sockret löst sig. Låt svalna. När sockerlösningen är ljummen rör ner cognac, senapspulver och äppelcidervinäger. Häll upp på väl rengjord burk och låt mogna något dygn i kylen.

Grovkorning senap med styrka

1 dl gula senapskorn

1 dl svarta senapskorn

2 dl vatten

3 msk äppelmos

1 dl äppelcidervinäger

2 msk honung

1 tsk salt

4 msk rapsolja

1 tsk saft från färsk ingefära

Koka upp vatten med senapskornen och sjud i ca 10 minuter. De ska svälla så knappt något vatten återstår. Mixa senapskornen i matberedare eller handmixer. Tillsätt resten av ingredienserna och mixa hastigt så allt blandas väl. Häll upp i rengjord burk och låt stå i kylskåp helst en vecka för att smakerna ska utvecklas och sätta sig.

Julens senap hälls upp i KORKEN glasburk tillsammans med en fin etikett från pappershoppen. Bästa senapen blir bästa presenten till bästa vännen.

Fotograf: Roland Persson

Matstylist: Victoria Nordström

Senaste inläggen