Sötaste bullen

Idag är det semmeldagen och dags för rykande färska semlor. Ät den som hetvägg eller som den är med mandelmassa och lättvispad grädde. 

En alldeles enkel liten vetebulle fylld med sött kan pigga upp en vanlig tisdag i februari. Semlor mumsade man i sig förr innan påskfastan satte igång. Nu kan man äta semlor året runt om man känner för det.

Fettisdagen är en perfekt anledning att ta en lång fikapaus och bjuda sina vänner på en hemgjord semla. Inget smakar så gott som när man bakat det själv – hur dom ser ut spelar mindre roll. Mina semlor blir nog mer charmiga än bildsköna.

Hanna Meijer, redaktionen Livet Hemma

SMARTA pajform 29 kr, SMARTA serveringsfat 59 kr, TILLBAKA mugg 29 kr.

Recept, cirka 15 stycken

75 g osaltat smör

2,5 dl mjölk

25 g jäst

1 dl strösocker

1 krm salt

1 tsk kardemumma

1 ägg

7 dl vetemjöl

1 vispat ägg till pensling

Fyllning:

1⁄2 dl mjölk

200 g mandelmassa

2 dl vispgrädde

Lite florsocker att sikta över bullen

Så här gör du:

Smält smöret i en kastrull, tillsätt mjölken och värm till fingervärme (37 grader). Smula ner jästen i en bunke och rör ut den i lite av degspadet. Tillsätt socker, kardmumma, salt, ägg och 6 dl av mjölet. Arbeta ihop en smidig och blank deg, låt jäsa i 35 min.

Ta upp degen på en mjölad arbetsbänk och baka ut 15 runda bullar. Låt jäsa i 30 minuter på plåt med bakplåtspapper. Pensla bullarna med ägget och grädda i mitten av ugnen i cirka 10 min.

Lägg alla bullar på ett galler så att dom svalnar, skär sedan av ett litet lock på varje bulle och gör ett hål inuti. Blanda mandelmassa, inkråmet från bullen och 1 dl mjölk till en smet och fyll sedan bullen med smeten. Toppa med vispad grädde, lägg på locket och pudra lite florsocker över.

 BOHOLMEN skärbräda 129 kr, BLANDA BLANK serveringsskål 49 kr, GRUNKA köksredskap 4 delar, 49 kr.

Fotograf: Roland Persson

Stylist: Niklas Hansen

 

Visste du att..?

Semlor kallas ju ibland också för fastlagsbulle. Under medeltiden skedde fastlagen de tre dagar som föregick fastan. Under fastlagen, som är motsats till fastan, brukade man ställa till med fest och frossa i fet mat. Bland annat brödbullar bakade på vetemjöl, med fyllning som serverades med varm mjölk.

Senaste inläggen