Somrig paj till många

Det är något alldeles speciellt med paj, något magiskt nästan. Kanske för att det både ser så otroligt proffsigt ut, och för att det smakar så fantastiskt gott.

Jordgubbar och rabarber är en klassisk kombination som gör sig allra bäst i en paj. Basilika må låta som ett annorlunda tillskott, men det tillför det där lilla extra. Servera gärna en god vaniljsås eller vaniljglass till pajen.

Linda Lomelino, för IKEA Livet Hemma

Paj smakar alltid lite bättre ute i naturen! VARDAGEN pajform i off-white 59 kr, IKEA 365+ kökshandduk 49 kr/2 styck, VARDAGEN skål i off-white 19 kr/2 styck.

Rabarber- och jordgubbspaj med basilika
12-15 portioner

Ingredienser:
Pajdeg
10 dl (600 g) vetemjöl
3 msk strösocker
1/2 tsk flingsalt
500 g kallt smör
8-12 msk iskallt vatten

Fyllning
500 g färska jordgubbar
750 g rabarber, cirka 4-5 st stora stjälkar
2 dl (180 g) strösocker
15-20 basilikablad
finrivet skal av 1 citron
3 msk färskpressad citronsaft
3 msk majsstärkelse

Till utbakning
1 ägg
en nypa salt
2 msk rårörsocker eller strösocker

Gör så här:
Pajdeg
1. Blanda mjöl, socker och salt i en skål. Tärna smöret och tillsätt det till mjölblandningen. Nyp ihop med fingrarna till en smulig deg.
2. Tillsätt kallt vatten lite i taget (börja med den mindre mängden och öka på om degen känns för torr) och rör ihop med en gaffel. När du kan plocka upp en bit av degen och den håller ihop när du trycker ihop den, då har du tillsatt tillräckligt med vatten.
3. Dela degen i två ungefär lika stora bitar. Lägg över bitarna på plastfolie, platta ut degbitarna något, slå in dem i plastfolie och lägg i kylen i minst 1 timme, men gärna över natten.

Fyllning
1. Ansa jordgubbarna och skär i halvor eller fjärdedelar (beroende på storlek). Skala rabarbern om den är grov och skär den i ungefär 1 cm stora bitar. Blanda jordgubbar och rabarber i en stor skål.
2. Mortla 1/2 dl av strösockret med basilikablad. Tillsätt basilikasockret, resten av sockret (1 1/2 dl), citronskal, citronsaft och majsstärkelse till skålen med jordgubbar och rabarber. Rör om försiktigt. Täck över skålen och låt stå i rumstemperatur i 20 minuter. Rör om då och då.
3. Sätt ett durkslag över en stor kastrull. Häll i jordgubbsblandningen och låt vätskan rinna ner i kastrullen. Sätt jordgubbsblandningen åt sidan sålänge.
4. Sätt kastrullen över medelhög värme och låt vätskan koka upp under omrörning. Låt sjuda tills den tjocknar. Ställ åt sidan för att svalna helt. Blanda den sedan med jordgubbarna och rabarbern.

Baka ut och grädda pajen
1. Värm ugnen till 225°C.
2. Är pajdegen väldigt kall och hård kan du plocka fram den i rumstemperatur en stund innan den ska kavlas ut, cirka 10-20 minuter. Kavla ut hälften av degen på en mjölad arbetsyta till 3–4 mm tjocklek. Klä pajformen med deg. Ställ in formen i kylen.
3. Kavla ut resten av degen till cirka 40 cm i diameter och skär i remsor med en kniv eller pizzaskärare. Ta ut formen ur kylen och lägg i fyllningen. Lägg degremsorna ovanpå fyllningen i ett korgmönster. Klipp bort överhänget av deg men lämna ändå gärna några millimeter överhäng för att kanterna inte ska krympa för mycket och sjunka ner i formen. Ställ in hela pajen i kylen i 15 minuter.
4. Vispa upp ägg och salt i en liten skål. Pensla pajen med äggblandningen och strö rårörsocker ovanpå.
5. Grädda pajen i nedre delen av ugnen på ett galler klätt med bakplåtspapper i 15 minuter, sänk sedan temperaturen till 175°C och grädda ytterligare 45-50 minuter eller tills pajen är gyllenbrun och fyllningen bubblig. Stäng av ugnen och låt pajen stå kvar i eftervärmen i 10 minuter.
Ta ut pajen och låt svalna helt innan servering (skär du upp pajen tidigare kommer fyllningen vara lös).

Mortla socker och basilikablad. ÄDELSTEN mortel med stöt i marmor 99 kr, MÄRKBART sax 29 kr/set om 2, IKEA 365+ kökshandduk 49 kr/2 st, KORKEN burk med lock 17 kr, PROPPMÄTT skärbräda 29 kr.

Doftar underbart! ÄDELSTEN mortel med stöt i marmor 99 kr, MÄRKBART sax 29 kr/set om 2, IKEA 365+ kökshandduk 49 kr/2 st, KORKEN burk med lock 17 kr, PROPPMÄTT skärbräda 29 kr.

Kavla ut degen på en mjölad yta. MÄRKBART sax 29 kr/set om 2, IKEA 365+ kökshandduk 49 kr/2 styck, KORKEN burk med lock 17 kr, VARDAGEN skalkniv 79 kr, MAGASIN kavel 29 kr.

Använd en sax för att klippa bort överflödig deg. MÄRKBART sax 29 kr/set om 2, VARDAGEN pajform 59 kr, VARDAGEN skål i off-white 19 kr/2 styck, KORKEN burk med lock 17 kr.

Rårörsocker ger en krispig och god yta på pajen. MÄRKBART sax 29 kr/set om 2, VARDAGEN pajform 59 kr, VARDAGEN skål i off-white 19 kr/2 styck, KORKEN burk med lock 17 kr.

Foto: Linda Lomelino

Senaste inläggen