Sommartårta

Nu när sommaren är här och det kryllar av färska bär och frukter i alla trädgårdar och butiker är det perfekt att mixa ihop dagens skörd till fräscha sommartårtor eller bakelser. Och du behöver inte ens baka i ugnen, bara att frysa in några timmar och sen är de klara att avnjutas! Att göra raw-tårtor gör både gott för själen, gommen och ögat.

Hemligheten till en smarrig botten är nötter (ta vilka än du gillar bäst), saftiga dadlar (t ex medjool-dadlar) och kokosolja. Sedan kan du smaksätta med t ex kakao, vaniljpulver, kanel, kardemumma eller ingefära. Och tänk på att alltid tillsätta en nypa salt! Det framhäver och bryter av de söta smakerna på ett bra sätt. När du fått till en bra och fuktig smet så trycker du ut i den formen med bakplåtspapper i botten och fryser in i en knapp timme.

Under tiden slänger du ihop själva cheesecake-blandningen. 
Mixa ihop frukt eller bär, t ex hallon, blåbär, jordgubbar, vinbär, melon, nektariner. Smaka eventuellt av med lite honung eller agave beroende på hur söta frukterna eller bären är. Blanda ihop turkisk yoghurt med mascarpone, rivet citronskal och honung till en jämn smet. Och nu är det bara att vända ner bär- och fruktpurén. Jag gillar att inte blanda om den helt, utan att smeten får lite ojämna ”swirls” av purén. Det blir så vackert mönster! Frys sedan in i ett par timmar. Tänk på att tårtan behöver tina i nästan en timme innan servering. 
Bon appétit!

Victoria Nordström, matstylist, för Livet Hemma

ikea_sommartarta_inspiraton_1

Det här raw-tårtan kan du göra både som större tårta och i mindre portionsformar. DINERA tallrik gråblå 19 kr, DINERA skål gråblå 15 kr.

ikea_sommartarta_inspiraton_2

Vid servering, dekorera med bär eller ätbara blommor från trädgården. DINERA skål gråblå 15 kr, BLANDA serveringsskål glas 19 kr, fat GÄLL kopp med fat 25 kr.

Matstylist: Victoria Nordström
Fotograf: Lennart Weibull
Stylistassistent: Agnes Maltesdotter Danielsson

Senaste inläggen