Smygtitt: Kulturbärande nyhet!

Den 16 maj kommer en unik kollektion till IKEA varuhusen – handvävda mattor från Anatolien, den halvö som upptar större delen av Turkiet. Där har mattorna en gång tillverkats, använts, nötts och slutligen återvunnits till nya, vackra mattor.

Att tillverka mattor av tygtrasor är ett av de äldsta hantverken där man tar tillvara på och återupplivar material. Mattvävning är en del av många kulturer runt om i världen, från Sverige till Japan, Amerika till Anatolien. Förutom att ge ny mening åt överblivna material är trasmattan ett unikt hantverk som bär spår av kultur och människors levnadshistoria.

 

Varje matta är unik och bär med sig spår av liv och kultur från sitt geografiska ursprung i Anatolien.

Mattorna i kollektionen heter TESTRUP, OKSLUND, GUDHJEM. Kollektionen säljs i begränsad upplaga, så länge lagret räcker, på IKEA varuhusen i Sverige från och med fredagen den 16 maj. Undantag där mattorna inte säljs: Haparanda, Gävle, Örebro och IKEA handla hemma. Urvalet kan variera något mellan varuhusen.

Kelimmattorna OKSLUND är vävda i området runt Taurusbergen vid Turkiets medelhavskust. De väderbitna väldiga bergen har ett rikt djur- och växtliv. Ull tas från får och getter som fridfullt betar på bergssluttningarna. Den blir spunnen för hand och vävs till kelim av skickliga, anatoliska kvinnor.

Mattorna är mer än bara golvtextilier, de kan vara brudens hemgift, babyns vagga, herdens sadelväska eller en sädessäck. Ränder och hexagonmedaljonger är traditionella mönster som pryder kelimmattorna från Taurusbergen. Färgsättningen är inspirerad av den omgivande naturen med vildväxande anemoner, lavendel och cypresser.

Senaste inläggen