En smakrik höst!

Idag är det Halloween och vad passar bättre än en nattsvart dukning med pumpa som tillbehör. Vi dekorerar bordet i en stilren tolkning och låter själva maten bli talande. Konstrasten mellan det svarta bordet och den mjuka pumpasoppan bjuder in till en skrämmande god måltid.

En kul idé till dukningen är att använda krita. Gör ett underlägg i rolig form, eller rita upp bestick för att rama in tallriken. Eller, varför inte låta gästerna bidra med ett eget konstverk på bordet?

Krita på bordet! IKEA 365+ assiett, mörkgrå 35 kr, IKEA 365+ skål, mörkgrå 29 kr.

Pumpasoppa

4 personer

1 kg skalad pumpa, i bitar

2 st gula lökar

2 st apelsiner

1 krm spiskummin

1 krm salt

2 dl creme fraiche

1 dl pumpafrön

rapsolja

vatten

Gör så här

1. Riv apelsinskalet på ett fint rivjärn.

2. Pressa saften ur apelsinerna, spara den till mixningen.

3. Hacka och bryn löken tillsammans med salt, spiskummin och apelsinskalet i rapsolja tills löken blir mjuk.

4. Tillsätt pumpabitarna, täck pumpan med vatten. Koka tills pumpan är mjuk.

5. Tillsätt creme fraiche och apelsinsaft och mixa till lagom konsistens.

6. Rosta pumpafrön i rapsolja tills de blir gyllenbruna, smaka av med salt.

7. Tillsätt pumpafrön och lite rapsolja i soppan vid servering.

Rostade pumpor

4 personer

1 kg blandade pumpor

1 st vitlök

3 st rosmarinkvistar

3 st timjankvistar

skalet från 1 apelsin

4 msk rapsolja

1 krm salt

Gör så här

1. Skär bort det vita från apelsinskalet.

2. Halvera vitlöken.

3. Skär pumporna i mindre bitar.

4. Blanda alla ingredienser på en plåt och rosta pumporna mjuka mitt i ugnen på 200° i ca 20 min

Senaste inläggen