Små gester i stor form

I samarbete med formgivaren Ingegerd Råman lanserar IKEA den 20 maj en unik samling möbler, keramik och glas under namnet VIKTIGT. Livet Hemma fick chansen att samtala med Ingegerd på dagens pressvisning.

Samtalen är lågmälda mellan journalisterna som rör sig kring föremålen i visningslokalen. På ett sätt är det välberättigat: för Formsverige behöver keramikern och glasdesignern Ingegerd Råman ingen presentation. Hennes förmåga att upphöja det vardagliga till exceptionella har gång på gång gett henne utmärkelsen Utmärkt Svensk Form.

Tillfälliga VIKTIGT kollektion kommer till IKEA varuhusen den 20 maj 2016.

ikea_VIKTIGT_pressvisning_3

På pressvisningen för VIKTIGT fick Inredningssverige känna på den nya kollektionen.

Vi är på plats för att få en förhandsglimt av tillfälliga kollektionen VIKTIGT som kommer att finnas på IKEA varuhusen från och med den 20 maj 2016. Den uppenbara frågan till Ingegerd är förstås: vad är det som är viktigt?
– Människorna. De vi har runt omkring oss. Det gäller både i livet och arbetet. Jag tackar aldrig ja till projekt innan jag har träffat människorna och känner att vi kan skapa det förtroende som krävs för att ge föremålen de optimala förutsättningarna. Förtroendet ger dig möjlighet att visa dig själv som formgivare, vilket jag tror är viktigt för god form.

VIKTIGT kollektionen är ett samarbete mellan henne och formgivarna Nike Karlsson och Wiebke Braasch från IKEA. En utgångspunkt i arbetet var mötet mellan hantverk och design. Därför har arbetsgruppen varit i Vietnam flera gånger och utvecklat produkterna tillsammans med hantverkarna.

I kollektionen ingår möbler, korgarbeten, lampor, glas- och keramikföremål.
– Det finns mycket glädje och lust i de här föremålen. Vad gäller min stil går funktion aldrig att fuska bort. Det är kanske det som är min exklusivitet?, säger Ingegerd.

Professor Ingegerd Råman (f 1943), keramiker och glasformgivare, tillhör Sveriges mest välrenommerade formgivare. Hon har mottagit utmärkelsen Utmärkt Svensk Form ett flertal gånger och finns representerad på Nationalmuseum i Stockholm, Victoria & Albert Museum i London och Röhsska museet i Göteborg. I vår är Ingegerd Råman aktuell med en utställning på Nationalmuseum i Stockholm där delar av VIKTIGT kollektionen kommer att ingå.

ikea_VIKTIGT_pressvisning_2
ikea_VIKTIGT_pressvisning_5

ikea_VIKTIGT_pressvisning_6 

Förutom Ingegerd Råman har formgivarna Nike Karlsson (till höger på bild) och Wiebke Braasch från IKEA skapat produkter som ingår i VIKTIGT kollektion.

ikea_VIKTIGT_pressvisning_1

Enligt Ingegerd Råman var mötet med de för henne nya materialen vattenhyacint, bambu och naturfiber på samma gång utmanande och barnsligt lustfyllt.

ikea_VIKTIGT_pressvisning_4
ikea_VIKTIGT_pressvisning_

Ingegerd Råman bland produkterna i VIKTIGT kollektionen i sin ateljé på Österlen.

Senaste inläggen