Ett riktigt ljushuvud!

Nu när vi tagit ned all vår julbelysning så blir det väldigt mycket mörkare i hemmen. Därför är det viktigt att vi snabbt sätter upp nya ljuskällor som hjälper humöret under vintermånaderna.

Jonas Carlehed är belysningsexpert på IKEA. Vi pratade med honom om hur vi påverkas av mörkret och bra ljussättning – och vad man ska tänka på när man möblerar med ljus!

Hej Jonas! Vad ska vi tänka på nu när det är vinter och mörkt ute?

– Det är jätteviktigt att tänka på hur man ljussätter hemmet, det påverkar oss mycket under den mörkare årstiden. Vi mår bra av ljus, och vi kan koppla det till hälsan. Vi vet att om vi får tillräckligt med ljus så mår vi mycket bättre. Det är en hälsofaktor!

Solen påverkar oss positivt, men hjälper alltså även konstgjord belysning?

– Solen är vår bästa lampa och är alltid att föredra. Men även konstgjord belysning, som vi har hemma, hjälper oss att må mycket bättre och även prestera bättre. Det finns häftiga studier där man gått ut i skolor och möblerat med ljus. De som fick ett bra ljussatt klassrum presterade bättre än de som inte fick det.

Vart börjar man när man ska ljussätta sitt hem?

– Vi brukar säga att man ska utgå ifrån själva rummet. I vardagsrummet till exempel vill vi kunna läsa i soffan, vi har en bokhylla där vi söker efter böcker och vid soffbordet kanske vi spelar spel med familjen osv. Tumregeln är att tänka på aktiviteterna i rummet, och utifrån dem ljussätter vi.

Du pratar ofta om att möblera med ljus. Vad innebär det egentligen?

– Vi pratar om tre olika ljusnivåer. Den första nivån som vi börjar med är arbetsbelysningen. Den stöttar just aktiviteterna i rummet, till exempel en arbetslampa, en läslampa eller skåpbelysning i bokhyllan. Sen är det dags att sätta en stämningsbelysning, för när man vill umgås och vara social med familj och vänner. Den belysningen ska ge ett spritt ljus, som en bordslampa eller en fönsterlampa. 

– En lampa med riktat ljus har en skärm av heltäckande material som t ex metall. En lampa med spritt ljus har en skärm av textil, plast, glas eller naturmaterial. Den bästa kombinationen är en blandning mellan riktat ljus och spritt ljus. Det ger bäst känsla i rummet. Det riktade ljuset skapar dramatik men kan bli tröttsamt för ögat i längden då det skapar starka kontraster. Det spridda ger mycket ljus, men upplevs ganska platt om man bara använder det. Men kombineras dessa får man en fin fokus och lite dramatik med det riktade ljuset och det spridda ljuset tar bort jobbiga kontraster.

– Den tredje nivån är allmänljuset, det s k städljuset. Det är oftast en lampa i taket som ger spritt ljus. Det kan också vara summan av all annan belysning som tillsammans ger ett allmänljus.

Kommer det några nyheter inom belysning till IKEA snart?

– Absolut! I februari kommer flera spännande nyheter i sortimentet. Till exempel fina lampskärmar i pastell. Och under nästa år 2015 är vårt mål att alla ljuskällor på IKEA ska vara LED.

 

Senaste inläggen