Retrotårtan!

Idag firar vi en riktig klassiker, 9 augusti är Rulltårtans dag! Rulltårta är lätt att baka, supergott och det är svårt att misslyckas med. Bjud över vänner och grannar på nostalgifika! Här får du ett chokladrecept som passar utmärkt till eftermiddagskaffet eller ett stort glas kall mjölk.

Chokladrulltårta med bär 12 bitar

3 ägg
1½ dl strösocker
3 msk mjölk
1 dl vetemjöl
1 dl kakao
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
1/2 dl socker till rullen
25 g hyvlad mandel

Smörkräm
150 g smör, mjukt
1 äggula
1 dl florsocker
3 msk färskost, Philadelphiaost
2-3 dl färska bär, hallon, blåbär och jordgubbar

Sätt ugnen på 250 grader. Vispa ägg och socker till ett pösigt vitt skum. Tillsätt mjölk, blanda vetemjöl, bakpulver och vaniljsocker i en bunke och sikta ner det i smeten. Vispa till en jämn smet. Lägg ut ett bakplåtspapper på en plåt. Bred ut smeten med hjälp av en palett, strö över flagad mandel och sätt in plåten i ugnen ca 4-5 minuter. Under tiden gör i ordning ett bakplåtspapper med socker. Vänd upp kakan på sockret. Låt kakan svalna ett par minuter. Lossa sedan det översta pappret men lägg tillbaka det på kakan tills den kallnat helt, annars är det lätt att kakan torkar och spricker.  Vispa upp smöret och tillsätt äggulan, sikta i florsockret och vispa i en msk färskost i taget. Bred över fyllning, strö över bären och rulla ihop. Rulla ihop rullen i en bit plastfolie eller bakplåtspapper och lägg i kylen ett par timmar så går det lättare att skära upp rulltårtan.

ikea_rulltartansdag_inspiration_1

Tårtbitar serveras på STOCKHOLM tallrik 139 kr/2 st. OMVÄXLANDE bricka 79 kr.

ikea_rulltartansdag_inspiration_2

Sommarbär i BLANDA serveringsskålar 19 kr/st. IDEALISK visp set om 2, 15 kr.

Foto: Susanna Blåvarg
Matstylist: Elisabeth Johansson

Senaste inläggen