Recept – vegoburgare med chipotle

Idag lagar vi tre varianter av vegoburgare på grillen och bjuder på kokta primörer till det. Dessutom en fantastiskt chipotledressing med hetta.

Genom att riva ner morötter, gulbetor eller rödbetor i färsen kan du få en variation av färger och smaker. Råkosten ger samtidigt biffarna ett härligt tuggmotstånd. För att få biffarna att hålla ihop använder vi ägg och havregryn, vilket gör dem glutenfria.

Till de kokta grönsakerna passar ett hemlagat örtsmör. Smaklig måltid!

IKEA_VEGOBURGARE_inspiration_1

Varför inte nypressad juice till burgaren? Här i VARDAGEN karaff 19 kr/st.

Grönsaksburgare x 3, 6 port
7 dl grovt rivna morötter, gulbetor eller rödbetor
3 ½ dl havregryn
2 ägg
½ liten gul lök, hackad
1 msk olivolja
2 msk smör till stekning
salt
malen svartpeppar

Blanda alla de rivna rotfrukterna, havregryn, ägg, lök och olivolja i en skål. Låt smeten stå ca 30 minuter och dra. Forma färsen till burgare och stek på medelvärme på båda sidor, salta och peppra.

Chipotledressing
1 ½ dl majonnäs
2 tsk chipotlepasta
2 msk gräddfil
1 tsk chilisauce

Blanda ihop alla ingredienser och servera!

 

Tillbehör
6 hamburgerbröd
6 salladsblad
1 rödlök
2 tomater
4 dl alfa alfa groddar

Dela hamburgerbröden på mitten. Stek bröden på snittytan. Lägg på sallad. Skiva löken och lägg på. Lägg på grönsaksburgarna, skivad tomat, lökringar, groddar, dressing och sätt på locken. Servera resten av groddarna och dressingen bredvid.

 

IKEA_VEGOBURGARE_inspiration_2

Servera på FÄRGRIK tallrik turkos 15 kr/st, FÄRGRIK skål turkos 12 kr/st, FÄRGRIK djup tallrik i svart 15 kr/st eller BLANDA MATT serveringsskål i bambu 39 kr/st.

Kokta primörer med rört smör, 4 port
1 knippe rödbetor
1 knippe morötter
75 g smör, mjukt
2 msk hackade färska örter
½ citron, finrivet skal och några droppar av saften
½ tsk flytande honung
Flingsalt

Skölj och ansa rödbetorna och morötterna och skär av blasten. Koka upp två kastruller med lättsaltat vatten och koka morötterna och rödbetorna var för sig i ca 10 minuter. Beroende på hur stora det är. Vispa smöret eller rör det fluffigt med en gaffel. Rör i örterna, citronskal, saft och honung. Strö flingsalt över primörerna och servera med smöret.

Styling och recept: Elisabeth Johansson
Fotograf: Susanna Blåvarg

 

Senaste inläggen