Recept: sylt på nytt sätt

Så här års finns rikedom i skog och trädgård att ta vara på. Ladda upp med glasburkar och pröva två av våra lite mer alternativa syltrecept. Riktigt gott!

Sedan chiafrön fått sitt genombrott har nya spännande varianter på sylt dykt upp. Hallonchiasylten har inte så lång hållbarhet eftersom den inte är kokt, men är kanongod till yoghurt, fil, glass, gröt eller mandelmjölk med granola. Plommonsylten passar bra till samma saker, men kan även vara ett härligt tillskott till brickan med dessertostar. Rekommenderas!

IKEA_saftasylta_inspiration_2

 

Förvara lufttätt i KORKEN som har ett aromtätt lock 12 kr, GLASYRER bestick 24 delar 429 kr och BLANDA serverisskål 19 kr.

Hallonchiasylt
Superfräsch rårörd chiasylt, tänk på att det inte är så lång hållbarhet eftersom den inte är kokt. Om man vill förvara chiasylt en längre tid kan man frysa in den.

500 g hallon
1 dl strösocker
1 dl chiafrön
1 dl vatten

Lägg hallonen i en skål och mosa dem lätt. Blanda i socker, chiafrön och vatten. Rör om ordentligt. Sätt plastfilm över skålen och sätt in den i kylen 6-8 tim.

IKEA_saftasylta_inspiration_1

KORKEN burk med lufttätt lock 19 kr, GLASYRER bestick 24 delar 429 kr och VARDAGEN kastrull med lock 179 kr.

Plommon-och björnbärs med blåbär, ca 1 liter färdig sylt
Underbart god smakkombination med antioxidantfyllda bär.

500 g plommon
300 g björnbär
200 g blåbär
2-3 msk vatten
4 dl syltsocker

Skölj, kärna ur och skär plommonen i bitar. Lägg bitarna i en kastrull med björnbär och blåbär. Häll på  vattnet. Koka upp och sjud 4-5 min. Häll i syltsockret. Rör om och koka upp, häll upp sylten i väl rengjorda glasburkar.

Styling och recept: Elisabeth Johansson
Fotograf: Susanna Blåvarg

Senaste inläggen