Recept: ljuvliga juliga donuts

Lussekatter och pepparkakor i alla ära men varför inte testa att baka något nytt så här års? Prova vårt recept på ljuvligt juliga donuts!

Donuts är barnsligt goda och med topping som kanel och glasyr blir de genast juliga. De går även att smaksätta med smält choklad, nötkross och krokant. Kanske en ny jultradition som kommer gå hem både hos stora och små.

Nathalie och Matilda, Babes in Boyland för Livet Hemma 

Mer skummad mjölk till folket! Så enkelt och gott och livar upp vilken kaffe som helst. VARDAGEN assiett 15 kr, RUSTIK bestick i 24 delar 279 kr, PRODUKT mjölkskummare 10 kr, VARDAGEN kaffekopp med fat 19 kr, BEGÄRLIG vas 179 kr.

Recept
Receptet gäller för 25 st

25 g jäst
75 g smör
4 dl mjölk
1½ dl strösocker
1 tsk salt
2 ägg
rivet skal av ½ citron
13 dl vetemjöl

Till fritering:
1 liter rapsolja

Garnering:
strösocker och kanel

Glasyr:
2 dl florsocker
1½ msk vatten

Gör så här:
Smula ner jästen i en bunke Smält smöret i en kastrull och häll i mjölken. Värm till max 37° och häll över jästen. Tillsätt socker, salt, ägg, citron och det mesta av mjölet. Arbeta degen smidig. Låt jäsa övertäckt ca 40 min. Ta upp degen på mjölad arbetsbänk. Kavla ut den till den är ca ½ cm tjock. Ta ut rundlar med ett mått, ca 10 cm i diameter. Ta ut ett litet hål i mitten. Låt jäsa övertäckta ca 30 min. Hetta upp oljan till ca 180°. Fritera ringarna i omgångar 1 min på varje sida. Ta upp dem med en hålslev och låt rinna av på hushållspapper.

Efter degen har jäst i en bunke ca 40 minuter så ta upp degen på mjölad arbetsbänk. VARDAGEN serveringsskål 49 kr, MAGASIN kavel 29 kr, RUSTIK bestick i 24 delar 279 kr, KORKEN burk med lock 12 kr, APTITLIG skärbräda 79 kr, VARDAGEN kökshandduk 39 kr.

Fritera ringarna i omgångar 1 min på varje sida. Ta upp dem med en hålslev och låt rinna av på hushållspapper. Lägg dem sedan på ett galler så de kan svalna innan garnering. IKEA 365+ hålslev 39 kr,  VARDAGEN kökshandduk 39 kr, VARDAGEN skål 15 kr, LÄMPLIG grytgaller 39 kr.

Vilken topping du väljer till dina donuts är så klart valfritt. Vi använde klassisk glasyr och en kanel och sockerblandning till våra. VARDAGEN skål 15 kr, RUSTIK bestick i 24 delar 279 kr.

Stylist: Nathalie Myrberg
Foto: Matilda Hildingsson

 

Senaste inläggen