Recept: hållbart och läckert

Varje år slänger vi svenskar 48 kg mat/person som hade kunnat ätas. Här bjuder vi på några enkla tips på hur du kan minska ditt matsvinn och tre oväntade recept skapat ur det du normalt kanske hade slängt…

I motsats till vad man ofta tror är faktiskt vi som konsumenter de värsta bovarna när det gäller att slänga mat. En tredjedel av det vi bär hem från affären kastar vi. Men det finns enkla knep på hur du kan minska ditt matsvinn och några av dem bjuder vi på denna vecka i HÅLLBARA IHOP. Där hittar du även andra tips som gör att du kan leva mer hållbart hemma!

Här är några läckra recept att laga från sådant du i normala fall hade slängt.

mat_hallbaraihop_tempura

Här en supergod tempura och en bra och enkel BBQ-sås där du använda rester från tomater, paprika stjälkar, paprikakärnor och lökrötter. Rostfri serveringsskål BLANDA BLANK och i glas BLANDA och GLASYRER bestick.

 

BBQ-sås, 10 port
2 tomater
1 paprika
1 gul lök
100 gram rester (paprikakärnor, tomatkärnor, lökrötter)
1 torkad chili
2 msk olivolja
1 dl vatten
1 dl rödvin
1 msk kinesisk soja
½ dl mörk sirap
2 krm salt

Skär ner allting i bitar och lägg i en kastrull. Smula ner den torkade chilin. Lägg i sirapen. Låt puttra i ca 20 min. Mixa ihop allting med en mixerstav och låt svalna.

Tempura på blast
1 knippe morotsblast
1 knippe rödbetsblast
1 dl vetemjöl
1 frp tempuramix, (frityrsmet)
ca 6 dl neutral rapsolja till fritering

Skölj av blasten. Och låt bladen rinna av på hushållspapper. Strö ut vetemjölet på ett fat. Blanda ihop tempurasmeten enligt förpackningen. Värm oljan till ca 170 grader. Vänd blasten i vetemjölet, doppa ner bladen i frityrsmeten och fritera i oljan. Låt blasten rinna av på ett hushållspapper och strö över salt. Servera till BBQ-såsen.

mat_hallbaraihop_lax

Ett lätt, roligt och snyggt tilltugg som du kan garnera förrätter med är torkade laxchips med dillmajo. Vit skål IKEA365+, GLASYRER bestick.

Laxchips, 10 port
Skinn från en laxsida
5 dl olja till fritering
salt

Sätt ugnen på 150 grader. Skär skinnet i fyrkantiga bitar ca 5×5 cm. Lägg bitarna på en plåt med bakplåtspapper och lägg på en silikonmatta eller ytterligare ett bakplåtspapper. Sätt in mitt i ugnen och låt skinnet torka 30 minuter. Värm upp oljan till ca 170 grader och fritera skinnen, lägg dem sedan på hushållspapper och strö över salt.. Servera med dillmajo.

Dillmajo
6 stjälkar dill
2 vitlöksklyfta
2 dl majonnäs

Mixa dillen och vitlöken, tillsätt majonnäsen och mixa ihop allt.

mat_hallbaraihop_appelskrutt

Smakrik och nyttig fruktsmoothie på skal och fruktrester. GLASYRER bestick.

Smoothie, 4 glas
6 dl skal och fruktrester
1 banan
4 dl yoghurt, naturell
1 msk flytande honung

Mixa ihop allt i en blender. Klart!

Foto: Susanna Blåvarg  Styling: Elisabeth Johansson

Senaste inläggen