Recept: en lätt äppelgalette

Nu under sensommaren finns det äpplen i massor att skörda och minst lika många sätt att ta till vara på dem. Äppelkompott, torkade äpplen, äppelmust eller varför inte en äppelgalette. 

Galetten är lättbakad och faktiskt en av våra favoritbakverk. Kanske för att den både är ljuvlig i smaken och för att den ser så där kokboksproffsig ut när man plockar ut den ur ugnen. Servera gärna äppelgaletten med en skopa vaniljglass eller hemmagjord vaniljsås.

Nathalie & Matilda, Babes in Boyland för Livet Hemma

ikea_appelgalette_inspiration_4

VARDAGEN kökshandduk 39 kr, VARDAGEN skalkniv 79 kr.

ikea_appelgalette_inspiration_1
ikea_appelgalette_inspiration_2

GRÄDDAD bringare 59 kr, VARDAGEN kökshandduk 39 kr.

ikea_appelgalette_inspiration_3

VARDAGEN serveringsskål 49 kr, KORKEN burk med lock 19 kr, VARDAGEN kökshandduk 39 kr, MAGASIN kavel 29 kr.

Äppelgalette (2 pajer, ca 26 cm i diameter)
425 g vetemjöl
225 g smör
1 msk strösocker
1 ägg
3/4 dl mjölk

Fyllning
8 st stora äpplen skalade och skivade
60 g Strösocker (4 msk)
6 g Kanel (1 tsk)
40 g Honung (2 msk)
30 g Osaltat smör

Gör så här:
Häll mjölet i en bunke. Skär smöret i mindre bitar och fördela det i mjölet med en gaffel eller med fingrarna tills allt smör är blandat med mjölet. Det skall vara en smulig deg. Tillsätt socker, ägg och mjölk och arbeta snabbt ihop till en smidig deg. Knåda inte. Dela sedan degen i två delar. Platta till dem något så är de lättare att kavla ut dem sedan. Frys eventuellt in den ena degen om du inte vill göra två galetter. Lägg den degen du skall använda i kylskåpet ca 20 minuter. Tag degen ur kylskåpet och kavla den på lätt mjölat bakbord till en stor rund platta. Lägg den på ett bakplåtspapper. Sätt ugnen på 220 grader. Skala och kärna ur 4 äpplen (ta dubbelt så många om du gör två pajer samtidigt), och skär dem i skivor. Lägg dem i en skål och häll i socker, kanel och honung. Rör sedan om. Lägg äppelskivorna tätt på pajdegen och vik över degkanten så att den går lite över äpplena. Klicka över lite smör. Grädda mitt i ugnen cirka 25-30 minuter. Ta ut galetten och strö över lite socker.

Matstylist: Nathalie Myrberg
Foto: Matilda Hildingsson

Senaste inläggen