Pumpa värmer hösten

När det är kyligt och mörkt ute vill vi boa in oss hemma och spendera mer tid på mysiga inomhusaktiviteter, som matlagning till exempel! Mustiga soppor hör hösten till och värmer gott i frusna magar.

Den här årstiden bjuder naturen på mängder av färgglada ingredienser. Under Allhelgonahelgen serverar vi smakrik pumpasoppa och recept på fröknäcke – plus ett bonusrecept på granola med pumpafrön, passar utmärkt som gå-bort-present!

ikea_pumpa_inspiration_2

Nyhet! SINNERLIG serveringsfat 79 kr. IKEA 365+ djup tallrik 25 kr, sked ur MOGEN bestick 24 delar, 299 kr, IRIS kökshandduk grå, 29 kr/2 st.

Pumpasoppa med chili, nejlika och apelsin, ca 4 pers
1 gul lök
1 butternut-pumpa, ca 1 kg
6 dl vatten
1 dl vitt vin, matlagningsvin
2-3 tsk salt
1/3 tsk chiliflakes
½ tsk nejlika
Saft från ½ apelsin
ca 2-3 tsk citronsaft
2 krm vitpeppar
2 msk smör

Förslag på topping:
Olivolja
Crème fraiche
Rostade, saltade pumpakärnor
Salladslök
Sockerärtor
Färska örter t.ex. krasse, oregano

Skiva löken tunt och stek mjuk i en klick smör i en kastrull. Skala pumpan och skär den i mindre bitar, cirka 3 cm, häll på vattnet och salt och låt koka på medeltemperatur tills pumpan är helt mjuk, cirka 20 minuter. Mixa sedan soppan slät och smaksätt med vin, chili, nejlika, apelsin, citron och vitpeppar, koka soppan i cirka fem minuter och avsluta med smöret, smaka av. Toppas med tex olivolja, crème fraiche, pumpakärnor, örter och salladslök.

Fröknäcke med pumpakärnor, två plåtar
2 tsk havssalt
3 dl vatten
1/2 dl olivolja
1 1/2 dl linfrö
1 dl majsmjöl
2 1/2 dl pumpakärnor
1 dl solroskärnor

Koka upp vatten med salt och slå över linfröna i en bunke, tillsätt olivoljan och majsmjöl och rör om noga, låt stå i cirka 1 timme så mjölet får svälla. Tillsätt pumpakärnor och solros och bred ut på 2 plåtar med bakplåtspapper, så tunt det går. Sätt ugnen på 180 grader och grädda i cirka 10 minuter, sänk temperaturen till 130 grader och låt torka i cirka 30-40 minuter tills de känns torra, låt svalna på galler.

ikea_pumpa_inspiration_1

GÄLL kopp med fat, 25 kr, BURKEN burk med lock, 19 kr/st, KORKEN burk med lock, 19 kr, FRAMSTÄLLA band svart, 9 kr, FRAMSTÄLLA presentpappersrulle 59 kr/4 st, FULLFÖLJA sax 29 kr.

Kanelgranola med pumpakärnor
4 dl dinkelflingor
3 dl sötmandel
1 dl valnötter
1 ½ dl hasselnötter
3 dl kokosflingor
3 dl pumpafrön
2 dl honung
1 st vaniljstång
2 msk kanel
2 dl torkade tranbär
2 dl russin

Blanda dinkelflingor, sötmandel, valnöt, hasselnöt, kokosflingor och pumpakärnor i en skål. Skrapa ur vaniljstången och blanda vaniljfröna med honung och kanel, vänd ner med de torra ingredienserna. Sätt ugnen på 190° och rosta granolan tills den har en fin gyllenbrun färg, rör om emellanåt. Detta tar cirka 15 – 20 minuter beroende på hur rostad du vill att den ska bli. Låt svalna och blanda med tranbär och russin.

Foto: Susanna Blåvarg
Matstylist: Sara Aasum Hultberg

Senaste inläggen