Prisbelönt cykeldesign

Förra sommaren belönades IKEA cykeln SLADDA med ett av världens mer prestigefulla designpris Red Dot Awards. Vi mötte designtrion för att gratulera och höra mer om arbetet bakom cykeln.

När IKEA tog kontakt med designstudion Veryday i Stockholm var ambitionen hög: förflytta småtransporter från bilen tillbaka till cykeln. Ingen liten uppgift, men en genuin föresats som ligger helt i linje med hållbarhetsarbetet på IKEA.
– Vi fick uppdraget att skapa en cykel där ett av grundkriterierna var att man skulle kunna ta med sig saker på den, berättar Oskar Juhlin på Veryday Design Studio, ansvariga för utvecklingen.

Två detaljer som underlättar packning är cykelkorgen som inte fästs på styret utan ramen, enligt klassiskt postcykelmanér, vilket ger stabilitet. Man har även satt bakhjulet längre bak så att du inte slår fötterna i cykelkorgar på sidan av pakethållaren, även om de är stora.

IKEA_SLADDAreddot_inspiration_3, SLADDA, cykel, IKEA, Veryday Designstudio

SLADDA cykel 6 695 kr, IKEA FAMILY pris 3 795 kr. SLADDA pakethållare fram 349 kr, IKEA FAMILY pris 249 kr. SLADDA pakethållare bak 300 kr, IKEA FAMILY pris 200 kr.

Oskar Juhlin, Kristian Eke och Jan Puranen på Veryday Studio är upphovsmännen bakom IKEA SLADDA, en vanlig cykel som inte är som andra.

Bromma-baserade Veryday designstudio har under åren ritat en rad prisbelönta produkter för några av världens största företag. Designerna som fick uppdraget består av tre riktiga cykelnördar: Oskar Juhlin, Jan Puranen och Kristian Eke.
– Som cykelintresserad var det här såklart ett drömprojekt, säger Oskar som förra året cyklade ett vinterlopp i Finland som tog trettioåtta timmar att fullfölja.

För att olika typer av människor skulle lockas att använda cykeln, kanske även de som normalt inte cyklar, var det viktigt för teamet att den skulle kännas enkel och rejäl, utan för mycket högteknologiska detaljer, berättar Oskar.
– Vi hämtade inspiration från vår barndom. Man ska titta på SLADDA och direkt känna – vilken juste hoj. Varken mer eller mindre. Betraktaren ska direkt se vad det är hen har att göra med.

IKEA_SLADDAreddot_inspiration_1

SLADDA cykel 6 695 kr, IKEA FAMILY pris 3 795 kr. SLADDA cykelvagn 2 495 kr, IKEA FAMILY pris 1 495 kr.

IKEA_SLADDAreddot_inspiration_2

SLADDA cykel 6 695 kr, IKEA FAMILY pris 3 795 kr.

Läs mer om SLADDA i våra tidigare artiklar på Livet Hemma här och här.

Den rena enkelheten gick hem. I somras belönades designen med ”Best of the best” på Red Dot Award där juryns motivering löd: ”Med SLADDA har cykeln fått en ny identitet som del av en mer hållbar livsstil. Dess ”demokratiska design” har framgångsrikt använt den klassiska rollen i en tidlös och estetisk form. Den fascinerar med en dynamisk, vänlig elegans och användandet av trä. Alla kan använda SLADDA och enkelt integrera den i sitt liv. Den har hög kvalitet och hållbarhet.”

Bland de detaljer som fått cykelvärlden nyfiken på SLADDA är bland annat aluminiumramen som är ritad så att man enkelt ska komma upp på den, vilket samtidigt gör den lätt att bära. Detaljer som cykelkorgar och cykelvagn hakas enkelt på med hjälp av ett knappsystem. Remdriften med tio års garanti gör den underhållsfri och du slipper smutsiga oljor.
– Remdrift är dyrt att framställa och få företag har musklerna att kunna ta fram en sådan här fantastisk produkt till det priset. Där är IKEA unikt.

Stannar du vid rödljus växlar automatväxeln ner till lägsta växeln och växlar upp när du passerar 17 km/h. För att ge cykeln ytterligare stabilitet när du lastat den har den fått ett centrummonterat dubbelstöd.

Cykeln finns nu i varuhusen. Kolla tillgången med just ditt varuhus!

Senaste inläggen