Pizza med fikon och getost
Att göra hemmagjord pizza kan vara något av det godaste som finns. Speciellt en dag som denna då orken kanske inte är på topp och suget efter något riktigt gott finns där.
Passa på att använda lite av vad du har hemma som topping och kanske bjud in några trötta vänner på dagen efter-pizza.
Nathalie & Matilda, Babes in Boyland för Livet Hemma
Förbered degen som ska jäsa i ca 40 min. SINNERLIG bringare 79 kr, MAGASIN kavel 29 kr, IDEALISK mjölsikt 29 kr, ELLY kökshandduk 19 kr/4 st.
Medan degen jäser så gör din egen tomatsås och förbered toppingen. PROPPMÄTT skärbräda 29 kr, GYNNSAM skalkniv 79 kr, IKEA 365+ kastrull med lock, 179 kr.
Använd julens eller nyårsmiddagens fikon som blivit över. De gör sig perfekta med getost, mozzarella och färsk rosmarin.
Skär upp pizzan i olika bitar så den är lätt att servera. LINDRIG kniv 99 kr/2 st.
Pizza med fikon och getost
Pizzadeg
50 g färsk jäst
2 tsk honung
1 tsk flingsalt
0,5 dl olivolja
3 dl ljummet vatten
7 dl vetemjöl special
Blanda jäst, honung, salt, olja och fingervarmt vatten (37 grader) i en degbunke. Rör i mjölet (inte allt på samma gång) tills degen har blivit fast och elastisk. Den ska vara ganska lös. Spara lite mjöl till utbakningen. Jäs pizzadegen under en bakduk i ca 25-30 min. Degen räcker till 2-3 pizzor.
Topping (för en stor pizza)
Din godaste tomatsås
150 g fetaost
4-5 st färska fikon
2 klyftor vitlök
1/2 st mild chili
Färsk rosmarin (en kvist)
1 paket mozzarella
Ruccola
Flingsalt och peppar efter smak
Smaksatt olja
Sätt ugnen på 250 grader. Bred ut ett tunt lager tomatsås på den utbakade pizzan. Smula över getost. Lägg på de skivade fikonen. Hacka vitlök, chili och rosmarin och strö det på pizzan. Salta och peppra efter smak. Börja grädda pizzan tills den är halvklar (efter ca 5-8 min). Ta ut och lägg på mozzarellan. Baka färdigt pizzan tills den fått fin färg. Ta ut pizzan och toppa med ruccola och smaksatt olja. Servera direkt.
Matstylist: Nathalie Myrberg
Foto: Matilda Hildingsson