Påsk Provençale

Idag bjuds gästerna på lammstek Provençale med aivar, våriga primörer och fräsch örtsås. Buffén dukas fram på NORRÅKER sideboard i vit björk.

Under långhelgen får vi äntligen tid tillsammans med båda nära och långväga familj och vänner. Tid att ta ikapp medan vi njuter av det dukade påskbordet!

ikea_pask_NORRAKER_inspiration_1

NORRÅKER sideboard 1495 kr i vit björk, påskris i BEGÄRLIG vas klarglas, 179 kr, IKEA 365+ karaff med kork, klarglas, kork 59 kr, LINDRIG kniv mörkbrun, 99 kr/2 st, KONCIS ugnsform med galler, rostfritt stål, 139 kr, IKEA 365+ förkläde 79 kr, KUBBIS hängare med 7 krokar 129 kr.

ikea_pask_NORRAKER_inspiration_2

SINNERLIG serveringsfat 99 kr, IKEA 365+ förkläde 79 kr.

Lammstek Provençale med aivar, primörer och örtsås

Lammstek och primörer
1 lammstek på ca 2,5 – 3 kg
2 st vitlökar, halverade
Havssalt och svartpeppar
15 kvistar timjan, hackat och i större kvistar
25 g smör
2 st citroner halverade
4-5 dl grönsaksbuljong
500 delikatesspotatis eller annan liten potatis
Cocktailtomater, gärna olika färger
3-4 msk aivar

Späda morötter
Rädisor
Mangold
Grön sparris
Sockerärter

Örtsås
100 g smör
1½ dl varm grönsaks- eller hönsbuljong
6 salviablad
15 kvistar timjan
5 kvistar oregano
1 dl hårt packad bladpersilja
10 blad citronmeliss
1 dl hårt packad dill
1 msk finhackad gräslök
Salt och peppar

Gör så här:
1. Värm ugnen till 175 grader.
2. Dela vitlöken i halvor + några små halverade klyftor att späcka lammet med. Späcka lammsteken med vitlök och timjan, det vill säga skär små snitt i steken och stoppa ner vitlök och timjan i dessa.
3. Gnid in steken generöst med havssalt och svartpeppar.
4. Smält smöret i en het panna. Bryn steken runtom tills den har fin stekyta.
5. Lägg steken i en smord ugnsform tillsammans med halverade citroner, vitlök och hela små potatisar runt samt grönsaksbuljongskyn och några matskedar aivar. Grilla den i ugnen tills innertemperaturen är 56 grader, cirka 1 timme.
6. Lägg i kvisttomater efter ca 30 min.
7. Ta ut steken när den är klar och låt den vila i cirka 15 minuter.
8. Bryn smöret till såsen i en kastrull tills det är ljusbrunt. Lägg ner salvian, ta av från värmen och låt stå och dra i cirka 10 minuter. Repa timjan och oregano. Ta upp salvian ur smöret. Blanda ner buljong och örter och mixa med stavmixer till en skummig sås. Smaka av med havssalt och svartpeppar.
9. Skala morötterna, men behåll lite av blasten. Dela dem på längden om de är stora. Dela eventuellt rädisorna i halvor. Skär mangoldstjälkarna i lagom stora bitar.
10. Blanchera grönsakerna i lättsaltat vatten var för sig – morötter i ca 3-4 minuter, mangold i 1 minut och rädisor samt sockerärtor i cirka 30 sekunder. Alla grönsaker ska ha lite tuggmotstånd kvar.
11. Grilla sparrisarna i några minuter alt koka dem någon minut. De ska bara bli lite mjuka och ha kvar sin spänst.
12. Skär lammsteken i skivor och servera med potatis, grönsaker och örtsås. Strö över flingsalt och svartpeppar.

Aivar, hemgjord
4 st röda paprikor
2 msk olivolja
2 krm salt
1/2 tsk svartpeppar
2 tsk chiliflakes, eller efter smak

Sätt ugnen på grill 250 grader och undervärme. Dela paprikor i fyra kinder vardera samt blanda med olivolja, salt och peppar i en skål. Lägg på en plåt med skinnet uppåt. Grilla dem i övre delen av ugnen i ca 25 minuter. De ska bli nästan svarta på översidan. Ta ut paprikorna och lägg dem i en skål övertäckt med plastfolie ca 5-10 minuter. Pilla bort skalet av paprikan och mixa i mixer eller med stavmixer till en röra. Smaka av med salt och peppar. Lägg upp i skål och servera. Håller sig i en burk i kylen några dagar. Kan också frysas.

ikea_pask_NORRAKER_inspiration_3

KONCIS ugnsform i rostfritt stål, 139 kr, LINDRIG kniv mörkbrun, 99 kr/2 st.

Foto: Sara Danielsson
Matstylist: Charlotta Norlén

Senaste inläggen