Panelhörna x3

Med en väggpanel får du en ombonad klassisk look som lyfter en enkel inredning till nya höjder! Fixa stilen med köksfronterna SÄVEDAL. Ett enkelt grepp och ett bra tips om du t.ex. bor i hyresrätt eller ska inreda ett rum där du inte får göra större bestående förändringar. 

Här har vi inrett tre olika rum där köksluckornas rammönster bildar en elegant fond. Använd luckorna vita som de är eller måla dem i valfri färg. Du kan lämna in köksluckor för sprutlackering för bästa resultat eller måla med pensel eller fin skumgummiroller som vi använt till våra luckor. Vi valde en sidenmatt väggfärg för ett sobert resultat. Om du ska pensla/rolla luckorna är det enklast om du placerar dem plant på arbetsbockar.

Detta behöver du:
– SÄVEDAL köksfronter, antal beroende på rummets bredd (i våra exempel har vi använt 60cm breda luckor i höjderna 180 cm eller 200 cm).
– En L-formad list för montering i överkant (eller montera en smalare list ovan luckorna och en bredare list, som går över luckan ovanpå för att låsa fronterna mot väggen).
– Skruvar för infästning av listen.
– Dubbelhäftande matt-tejp för infästning i nederkant.
– Ev snickerifärg i önskad nyans samt pensel.

Så gör du:
Placera panelen (fronterna) utan golvsockel och fäst med dubbelhäftande tejp i nederkant och eventuellt någon extra tejp i mitten på luckan. Skruva fast listen som håller luckorna i överkant. I det fallet rummet har en golvsockel så kan du placera fronterna ovanpå denna och ev ställa en extra sockel framför om så önskas. Måla in i samma färg som panelen. Även listen i överkant blir elegantast och inredningen får en platsbyggd känsla om den målas in i samma nyans som luckorna. Måla dessa innan montering för smidigast hantering. (Vi fuskade lite i vår kafémiljö till dessa bilder och får måla in listen i efterhand).

När du jobbar med paneler som fondväggar kan du med fördel addera förvaring med samma luckor i anslutning för att förstärka det platsbyggda uttrycket. Vi nyttjade väggskåp som försetts med bänkskiva och sockel till en fin sittbänk intill matgruppen, men såväl högskåp som bänkskåp blir fina lösningar som förlängning till panelen. Ett tips är att använda luckor även som täcksidor som vi gjort på vår lilla sittbänk för ett mer homogent uttryck.

Våra tre rum har tre uttryck och funktioner, men kombinationsmöjligheter och uttryck är oändliga. Varför inte inreda en hall med panelvägg och sittbänk? Eller skapa en tålig fond med en bröstpanel i barnens rum? Inspireras och skapa just din hörna!

Pella Hedeby, Livet Hemma redaktionen

SÄVEDAL dörr, vit 60×180, 349 kr/st, MALM toalettbord 995 kr, fungerar som en avlastningshylla i vardagsrummet. Komplettera med en snurrpall så har du en nätt liten arbetsplats! SÖDERHAMN schäslong 2 495 kr, ARÖD arbetslampa 399 kr, VARDAGEN tekanna 79 kr,  BUMERANG byxgalge 10 kr/st. Under bordet skymtar rottingkorgen ur den tillfälliga kollektionen JASSA som finns i varuhusen i begränsad upplaga.

SÄVEDAL dörr, vit 60×180, 349 kr/st, fungerar som elegant väggpanel. MALM toalettbord 995 kr, ARÖD arbetslampa, BUMERANG byxgalge 10 kr/st, fungerar som enkel uppsägning för konst och inspirationsbilder.

Skapa känslan av en platsbyggd kaféhörna i köket. Som panelvägg, SÄVEDAL dörr, 60×200, 379 kr (målad i en varmgrå nyans). Sittbänken är byggd av METOD väggskåp 80×40 cm med 2 dörrar, SÄVEDAL (målade i samma nyans som väggpanelen), 505 kr/st. Extra lucka monterades som täcksida för ett homogent uttryck med rammönstret och en bänkskiva från bygghandeln monterades som toppskiva. För bekväm sitthöjd monterades en 3 cm hög trälist som sockel under skåpet och målades in i samma färg som övriga snickerier. På bänken HÅLLÖ sittdyna, 99 kr/st samt HÅLLÖ ryggkudde 100 kr. HENRIKA pläd 149 kr. Sittgrupp Nyhet! SALTHOLMEN bord + 2 stolar 699 kr. Servis DINERA tallrik 19 kr/st, assiett 15 kr/st samt djuptallrik 19 kr/st. VARDAGEN karaff med lock 29 kr, GODIS glas 39 kr/6 st.

SÄVEDAL dörr, 60×200, 379 kr (målad i en varmgrå nyans) bildar väggpanel. Sittbänk byggd av METOD väggskåp 80×40 cm med 2 dörrar, SÄVEDAL (målade i samma nyans som väggpanelen), 505 kr/st. Här anas sidan av bänken med extra lucka monterad som täcksida för ett homogent uttryck. HÅLLÖ sittdyna 99 kr/st, HÅLLÖ ryggkudde 100 kr. Nyhet! SALTHOLMEN bord + 2 stolar 699 kr. Servis DINERA tallrik 19 kr/st, assiett 15 kr/st samt djuptallrik 19 kr/st. VARDAGEN karaff med lock 29 kr.

Som väggpanel har vi använt SÄVEDAL dörr, 60×200, 379 kr/st (här målad med snickarfärg i nyansen S 7000-N). BEKVÄM trappstege 399 kr, ARÖD vägglampa 199 kr, IKEA PS 2017 värmeljushållare 69 kr/set om 3. Nyhet! PUDERVIVA påslakan, dubbel med 2 örngott 799 kr, HENRIKA pläd 149 kr.

Foto: Ragnar Ómarsson

Senaste inläggen