Och de nominerade är…

Nu kan vi avslöja namnen på de 22 formgivare som nominerats till utmärkelsen Ung Svensk Form 2014/2015, en tävling och utställning som genomförs av Svensk Form med IKEA som huvudsponsor.

De nominerade formgivarna får alla medverka i en turnerande utställning som startar i Greenhouse på Stockholm Furniture & Light Fair i februari 2015. En av formgivarna vinner dessutom ett fem månader långt arbetsstipendium på designavdelningen på IKEA of Sweden i Älmhult.

Inför onsdagens nomineringsceremoni på Arkitektur och Designcentrum på Skeppsholmen i Stockholm fick Livet hemma möjlighet att träffa tre av morgondagens designstjärnor.

Kajsa-Willner_nominerad

Kajsa Willner, möbelformgivare


Grattis Kajsa! Vad betyder Ung Svensk Form för dig?
– Det känns som ett fantastiskt tillfälle att synas i ett intressant sammanhang. Det finns en väldig bredd och kvalitet i årets bidrag och jag är såklart stolt över att vara en del i det. Som oetablerad formgivare behöver man synas och med utställningen Ung Svensk Form får man möjlighet att visa upp sitt arbete på många platser i världen. En utställning med 22 spännande formgivare är intressantare än en utställning med bara en.

Erik-Olovsson_nominerad

Erik Olovsson, formgivare (nominerad tillsammans med Kyuhyung Cho)


Hej Erik! Grattis. Hur skulle du beskriva dig själv som formgivare?

– Mitt bidrag till utställningen är en möbel och det är något nytt för mig. Jag utgår alltid från en idé, ett koncept, där något växer fram ur en designprocess. Inledningsvis vet jag inte var det kommer att sluta. Att kunna testa idéer och sedan få dem bekräftade av en etablerad jury är värdefullt och inspirerande på många sätt.

Nick-Ross_nominerad

Nick Ross, formgivare/industridesigner


Grattis Nick! Vad skulle fem månader i på IKEA of Sweden i Älmhult innebära för dig?

– Det skulle vara en fantastisk chans att uppleva en ny sida av designvärlden. Jag har tidigare arbetat ensam och i mindre designgrupper, att arbeta en period på IKEA skulle innebära ett nytt perspektiv. Jag är uppvuxen i Skottland med en svensk mamma, och jag har alltid förknippat Sverige med möbler och formgivning. Det var det som väckte min längtan hit.

nominerade

De nominerade, hela listan:
Sofia Almqvist
Anneli Tegelberg
Sara Lundkvist
Charlie Styrbjörn
Yasar Aydin
Erik Bjerkesjö
Erik Olovsson och Kyuhyung Cho
Nick Ross
Isabell Yalda Hellysaz
Kajsa Willner
Matilda Dominique
Ida Pettersson
Sofia Bergfeldt och Siri Bahlenberg
Sabina Kramle
Hampus Penttinen
Frida Erson och Martin Eckerberg
Hanne Mago Wiklund
Gabriella Jangfeldt
Robert Janson
Cora Hamilton
Elin Ivre

marcusengman

Designchef för IKEA är Marcus Engman, till vänster, som också medverkar i juryn för årets version av Ung Svensk Form.

Det här är IKEA of Sweden:
På IKEA of Sweden AB i Älmhult utvecklas och formges produkterna i IKEA sortimentet. På IKEA of Sweden arbetar 16 inhouse-formgivare samtidigt som man samarbetar med närmare 90 externa formgivare. 

Läs mer om designorganisationen Svensk Form och utmärkelsen Ung Svensk Form här.

Senaste inläggen