Nyhet! VÄLBALANS kollektion

Den 16 oktober 2015 kommer VÄLBALANS till varuhusen – det är den fjärde tillfälliga kollektionen som skapats i samarbete mellan IKEA och hantverkare från Doi Tung Development Project i Thailand. Kollektionen omfattar handvävda textilier, handgjord keramik och, för första gången hos IKEA, även handgjorda pappersprodukter.

IKEA och sociala entreprenörer i Thailand samarbetar för att bidra till en positiv förändring i människors liv. Doi Tung Development Project ger nya levnadsmöjligheter för hundratals människor på landsbygden. IKEA och Doi Tung Development Project har samarbetat i åtta år. All vinst från försäljningen av VÄLBALANS går till långsiktiga IKEA samarbetsprojekt med sociala entreprenörer runt om i världen för att stödja ekonomisk, miljömässig och social utveckling.

Handgjord papperstillverkning har funnits i Chiang Rai-regionen i flera hundra – några tror flera tusen – år. När den industriella papperstillverkningen tog fart under 1900-talet började papperstillverkningen som hantverk att försvinna. 1995 återinförde Doi Tung Development Project papperstillverkningen som ett sätt att skapa nya försörjningsmöjligheter för lokalbefolkningen. Idag sysselsätter papperstillverkningen hos Doi Tung 42 hantverkare.

Tillfälliga kollektionen VÄLBALANS kommer till följande IKEA varuhus den 16/10, i begränsad upplaga: Kungens kurva, Barkarby, Malmö, Kållered, Bäckebol, Älmhult och Uppsala.

ikea_VALBALANS_kollektion_inspiration_1

Nyhet! VÄLBALANS presentask, set om 2, 99 kr (L15xB15xH10cm), VÄLBALANS anteckningsböcker papper, 29 kr/2 st-49 kr/st. VÄLBALANS kort med kuvert, 13×18 cm, 4-pack, 29 kr.

ikea_VALBALANS_inspiration_3

Bark från det inhemska mullbärsträdet samlas in av byborna i regionen och säljs till Doi Tung. Mullbärsträden växer rikligt i området och antalet träd ökar tack vare återplanteringsprojekt som drivs av Doi Tung Development Project.

Chiang Rai i norra Thailand var en del av den ökända Gyllene triangeln där svedjebruk användes för huvudsakligt uppehälle, och till att producera opium för den illegala droghandeln. Doi Tung Development Project startade ett projekt för återplantering av skog för att ta itu med problemen med fattigdom och bristen på lagliga försörjningsmöjligheter. Över 60 procent av området var ofruktsamt när återplanteringen påbörjades. Teak planterades i låglandet och tall planterades på högre höjd.

En dramatisk förändring på 26 år. Med tiden har Doi Tungs återbeskognings-projekt utvecklats från odling av två trädarter till ett försök att återplantera skogen baserat på arter av växter och djur som fanns där för 50 år sedan. Idag växer åter skogen i Doi Tung regionen.

ikea_VALBALANS_inspiration_4

Barken från mullbärsträdet läggs i blöt i upp till åtta timmar och kokas sedan för att mjuka upp fibrerna ytterligare. Fibrerna mals till en massa som silas och lämnas att torka. Pappret skärs sedan och används för att skapa produkter som presentförpackningar, anteckningsblock och kort.

ikea_VALBALANS_inspiration_2

Nyhet! VÄLBALANS serveringsfat, 33×14 cm, 79 kr, VÄLBALANS tallrik, 16 cm, 29 kr, VÄLBALANS ljushållare 7 cm, 29 kr/st, VÄLBALANS skål 9 cm, 25 kr/st. Vissa oregelbundenheter längs kanten på tallrikar och skålar ingår som en del av designen. Eftersom varje produkt är handgjord är de också helt unika.

Doi Tung Development Project introducerade keramiskt hantverk i regionen under områdets avskogning. Den lokala rödleran blandades från början med vetivergräs – en hårdför grässort som användes för att stabilisera eroderad mark – för att skapa enkla krukor till projektets plantskola. Receptet för den här leran har sedan dess utvecklats för att klara höga bränningstemperaturer. Det gör att skickliga Doi Tung-hantverkare nu kan skapa vackra produkter i hög kvalitet precis som produkterna i VÄLBALANS. Se mer av VÄLBALANS kollektion på IKEA.se.


På IKEA drivs vi av våra värderingar och vår vision om att skapa en bättre vardag för de många människorna. Vi vill ha en positiv inverkan på människors liv och stödja ekonomisk, miljömässig och social utveckling. Att skapa långsiktiga samarbeten med sociala entreprenörer är ett av många sätt att ta itu med sociala och miljömässiga utmaningar. De sociala entreprenörer vi samarbetar med får tillgång till en global marknad som ger dem en stark grund för självförsörjning och oberoende. Att arbeta med sociala entreprenörer ger oss inspiration och tillgång till kompetenta hantverkare som arbetar med traditionellt hantverk.
Läs mer om vårt arbete med människor och samhällen på IKEA.se.

Senaste inläggen